Прозорците могат да станат соларни панели, ако клетките се пробият

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 12 декември 2019 в 10:32 3454 0

Кредит Ulsan National Institute of Science and Technology (UNIST)

Офис прозорците може скоро да бъдат заменени от соларни панели, след като учените откриват нов лесен начин да направят зелената технология прозрачна. Начинът е да се пробият малки дупки, толкова близо една до друга, че да изглеждат прозрачни, се съобщава в публикацията в списание Joule.

Прозрачните соларни панели ще са необходими за увеличаване на площите, захранвани от слънцето в градовете, смята Куанйонг Сео (Kwanyong Seo) от Националния институт по наука и технологии Улсан в Южна Корея. 

Това се налага, защото покривното пространство остава относително постоянно, докато площта на прозорците може да се увеличава със строежа на по-високи сгради. 

"Ако сложим прозрачни соларни панели по прозорците на сградите, те могат да генерират огромно количество електроенергия всеки ден", обяснява Сео. 

Проблемът с новата технология е, че те често са по-малко ефективни. Осввен това придават на преминалата светлина синкав или червеникав оттенък. 

За да преодолеят този проблем много учени търсят нови материали, от които да направят прозрачни соларни клетки. Но Сео и колегите му искат да разработят прозрачен панел от най-често използваните материали - кристални силиконови решетки, които се намират в около 90% от соларните клетки по света. 

Учените използват квадратни клетки със страна 1 см, направени от кристален силикон, който е напълно непрозрачен и пробиват в него фини дупчини, за да може да преминава светлината. Дупките са с диаметър 100 микрометра, колкото дебелината на човешки косъм и пропускат 100% светлина без да променят цвета й. 

Останалата част на клетката поглъща светлината,  което създава ефективност на преобразуването на енергията от 12 %. Това е значително по-добре от 3-4%, колкото е постигнато от предишните прозрачни клетки, но все пак остава по-малко от 20-те % ефективност, които осигуряват най-добрите непрозрачни клетки на пазара.

В следващите години Сео и колегите му се надяват да разработят панел с ефективност поне 15%, но за да направят такъв продукт подходящ за продажба, ще е необходимо да разработят и прозрачен електрод. 

Източник: New Scientist - Punching holes in solar cells turns them into transparent windows

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !