Ще бъде ли Фейсбук "гробище" след 50 години?

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 01 май 2019 в 11:19 3534 1

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Докато социалната мрежа Фейсбук наскоро обяви, че ще въведе нови правила, за да се почита паметта на починалите потребители, техните профили все още заемат място на сървърите и през 2070, броят им може да е по-голям, от този на живите потребители.  

Да си представим как би изглеждал Фейсбук след 50 години ще е меко казано неточно, но нарастващото дигитално гробище на сайта повдига въпроса за отношението към електронната история и уважението към личната информация на починалите. 

Петдесет годишната прогноза идва от ново изследване, публикувано в списанието Big Data & Society,което сравнява тенденциите на растеж на Фейсбук с нивата на глобална смъртност според Обединените Нации.

Екипът учени от Оксфорд изчисляват, че дори нито един нов потребител да не се присъедини след 2018г., през 2100г. сайтът ще приютява профилите на 1,4 милиарда починали потребители. 

Това е голямо количество "паметни" страници и според учените това може да има историческо значение. 

"Фейсбук трябва да покани историци, архивисти, археолози и специалисти по етика, за да участват в процеса на организация на голям обем натрупани данни, които оставяме зад себе си след смъртта си," смята Дейвид Уотсън (David Watson) от Университета в Оксфорд. "Не става дума да намерим решения, приложими само за следващите няколко години, но вероятно за десетилетия напред."

Източник: Futurism

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

01.05 2019 в 20:51

А поради какво решихме че след 50 години ще има фейсбук?