15 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Система за денонощно производство на електроенергия от възобновяеми източници

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 16 декември 2015 в 10:28 191251
Solarkraftwerk Waldpolenz, първата соларна инсталация от JUWI Group в Брандис, Германия 40 MW. Снимка: JUWI Group

Изследователи са предложили нова концепция на система, чрез която производството на електроенергия от възобновяеми източници ще бъде денонощно.

Денем системата Hydricity ще използва слънчевите концентратори за работата на парни турбини и реактори, които ще разделят водата на водород и кислород. През нощта произведеният водород ще се използва за производство на електроенергия чрез турбини, работещи на енергията на водорода.

За изследването разказва сайтът phys.org, позовавайки са на публикация в Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.

"Предложената концепция Hydricity представлява потенциален пробив в търсенето на непрекъснато и ефективно производство на енергия," - заяви професор Ракеш Агравал (Rakesh Agrawal). "Концепцията дава възможност да се създаде устойчива икономика, която е в състояние да отговори на почти всички човешки нужди".

Полученият през деня водород може да се използва не само за генериране на електричество. В комбинация с въглерод, водородът може да служи като основа за производство на горива, торове и други продукти.

Агравал подчертава, че системата Hydricity се основава на вече съществуващи технологии, а учените само са подобрили цялостното им функциониране. Синхронизирането на двата процеса ще осигури повече предимства в сравнение с други системи, базирани на соларните технологии.

За съжаление Hydricity съществува само на теория, липсва експериментално изследване. 


Hertz 17.12 2015 в 01:07 1
+ 2
- 0
Сега нека се намерят и предприемчиви хора които да инвестират в това предвид очевидните ползи и за тях и за всички нас и да устоят на натиска от всички страни и ще се приближим до целта! :)
 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.