Във Франция ще покрият повече от 1000 км пътища със слънчевите панели (видео)

Правителството ще осигури чиста енергия за 5 милиона французи

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 февруари 2016 в 09:00 4649 0

Сеголен Роял, министър на околната среда и енергетиката на Франция, заяви, че правителството в следващите пет години планира да построи най-малко 1000 км пътища с фотоволтаични панели, които ще осигурят енергия за милиони хора.

Френският министър заяви това на конференция на обществените транспортни служби миналата седмица, като добави, че офертите за започване на строителството за инициативата "Положителна енергия" (Positive Energy) са вече пуснати и тестовете на покритията от панелите ще започнат през пролетта тази година, съобщава изданието на строителство и екология Global Construction Review.

Технологията на вградените в пътното платно слънчеви панели, върху която френските инженери от компанията Colas са работили повече от 5 години, се нарича Wattway. Панелите ще могат да се монтират и върху вече съществуваща настилка.

Според френската Агенция за околната среда и рационално използване на енергията, 4 метра "слънчев" път ще бъде достатъчен, за да осигури енергийните нужди на едно домакинство (без отоплението), а един километър ще осигури осветлението на квартал с 5000 жители.

Новата правителствена програма има доста амбициозна цел - да осигури чиста енергия за 5 милиона французи, което е около 8% от цялото население на страната.

Фотоволтаичното пътно покритие има многослойна структура, съдържаща смоли, полимерни материали и кристални силициеви пластини с дебелина около 7 мм.

Wattway представлява тънък филм от поликристален силиций, който може да издържи не само движението на тежкотоварни камиони, но и да осигури достатъчно сцепление на пътната настилка, предотвратявайки занасяния на автомобилите.

Панелите Wattway са били подложени на тестове, симулиращи "преминаване на един милион превозни средства или 20 години на нормално движение по пътищата, без повърхността да претърпи промени.

Сеголен Роял, министър на екологията и енергетиката на Франция, през 2009 г. (Mikani / Wikimedia Commons)

Роял предлага финансирането да стане чрез повишаване на данъците върху бензина, което, по нейно мнение, ще бъде "естествена" стъпка, като се има предвид спадът на цените на петрола. Тя смята, че това може да донесе допълнителни 200-300 милиона евро за нуждите на "слънчевия" проект.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !