MWC 2015: Организират състезание с колички, управлявани с мисъл на Световния мобилен конгрес

Проектът е дело на IEEE - института, разработил популярни технологии като Wi-Fi и LAN

Александър Александров Последна промяна на 05 март 2015 в 12:24 5464 0

Brain Computer Interface

Кредит Александър Александров

Състезание с мини автомобили, управлявани с мисъл

Посетителите на тазгодишния Световен мобилен конгрес в Барселона получиха уникалната възможност да участват в състезание с автомобилчета, управлявани с мисъл. Технологията беше представена на щанда на IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers - Института на инженерите по електричество и електроника), който е известен с разработката на някои от най-популярните комуникационни стандарти, включително Wi-Fi, LAN и MAN. В състезанието взе участие и журналист на Offnews.bg.

Технологиите за управление на различни машини с мисъл, известни под общото наименование Brain Computer Interface (интерфейс мозък - компютър), навлизат през последните години и днес вече има няколко десетки научни организации и частни компании, които разполагат с работещи продукти в тази област. Всички те най-често включват два компонента - система от електроди, която прихваща мозъчните сигнали и интерфейс, който превръща тези сигнали в команди за компютъра.

Представеното от IEEE решение се отличава с висока ефективност при разпознаването на мозъчните вълни и компактен дизайн на "каската", която се използва за целта. То е дело на компанията Emotiv. Досегашната статистика от тестовете с автомобили, управлявани с мисълта, показва, че жените като цяло се справят значително по-добре от мъжете. На национално ниво пък японците се оказват по-бързи от останалите нации.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !