04 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Tестваха успешно телефон без батерия

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 юли 2017 в 09:07 433131
Новият телефон. Снимка: Mark Harris / WIRED

Какво ще кажете на мобилен телефон, който работи без батерия? Ако може да минете без всичките претенциозни възможности на смартфоните, а ви е достатъчно само да можете се свързвате и да говорите - изследователи от Университета на Вашингтон са намерили решение и са показали, че телефон без батерия може да работи.

Устройството е все още в начален етап на разработка, но "екипът успешно демонстрира гласово повикване от телефона без батерия към смартфон с Android", разказва IFLScience.

Екипът вече работи за подобряване на качеството на разговора и как става обаждането. В момента работи като уоки-токи, така че трябва да натиснете бутон, за да превключите от говорене към слушане. Изобретателите възнамеряват да добавят дисплей с електронно мастилои (E-ink), за изпращане на текстови съобщения и дори може би камера.

От Университета на Вашингтон описват принципа като "подход, който събира радиосигналите около нас, за да се даде възможност на устройствата да комуникират без енергията на батерия".

Устройството работи на принципа на обратното разсейване, който те наричат пасивен Wi-Fi, за устройства, които използват малко количество енергия. 

"Преобразуването на аналоговата човешка реч в цифрови сигнали консумира много енергия", обяснява Вамси Тала (Vamsi Talla), който е работил по прототипа, заяви пред Wired. "Ако можете да общувате с помощта на аналогова технология, е всъщност по-енергийно ефективно".

Екипът трябваше да преосмисли аналоговата технология за обратно разсейване, която в миналото е използвана от шпионите по време на Студената война. Мобилният телефон без батерия изпраща цифрови сигнали, когато номера се въвеждат с клавиатурата, а след това преминава напълно в аналогово предаване на гласа.

С новата технология човечеството ще може не само да пести енергия, но и да поддържа контакт в екстремни условия.


+ 10
- 1
Джон Атанасов пръв е поздравил Ал. Бел с SMS за изобретението му -")
 
Още от : Телефони
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.