13 август 2020
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Деволюцията. Може ли видовете да еволюират назад? 

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 02 февруари 2019 в 00:00 108811
Нормално боядисан кралски пингвин (ляво) и неговият съсед с меланизъм (вдясно). Снимка: Ewan Edwards

Възможна ли е деволюцията?

Ето как отговаря на този въпрос на независимата платформа за проверка на факти Metafact.io Доналд Макнайт (Donald McKnight), докторант по екология и еволюция в Университета „Джеймс Кук”:

Краткият отговор е "да", но трябва да бъде обяснен, защото понятието "деволюция" е много подвеждащо и прави предположения за еволюцията, които просто не са верни (това е термин, който е добре да не се използва).

Концепцията за "деволюцията" се основава на идеята, че еволюцията има посока, в този смисъл има деволюция, когато еволюцията върви "назад", но еволюцията няма посока.

Естественият отбор просто адаптира организмите към тяхната настояща среда, а това, което е полезно, може да се промени с промяната на средата. Еволюцията не върви в предварително определена посока.

Да вземем за пример пингвините.

На пръв поглед, пингвините са пример за "деволюция", защото птиците развиват способността да летят, която пингвините впоследствие губят.

Проблемът в това твърдение е, че в този случай "деволюцията" предполага, че полетът е крайната цел, към която се стреми еволюцията, което е неправилно.

За ранните предци на пингвините (т.е. първите птици) летенето е полезно и им помага да увеличат максимално способността си да оцелеят и размножават, така че се подкрепя от естествения отбор.

За разлика от тях, за пингвините летенето не е  полезно, а е по-изгодно да си дебел, така че естественият отбор действа срещу летенето и се развиват характеристики, които правят възможен животът в студена среда..

Пингвините всъщност не са "деволюирали", те просто са се адаптирали към новата си среда, а в този конкретен случай, това означава да загубят способност, която преди това им е била полезна, но вече не е.

Така че, да, някои сложни характеристики може да се изгубят, но това не може да се опише като "деволюция".

Просто еволюцията си върши работата.


Препоръчани материали
+ 2
- 0
пингвините са използвали предпоставките на еволюционните си предци (крила, пера), за да развият завидни способности за гмуркане. Не може да се твърди, че това е "връщане назад". Те продължават да могат да летят чрез същите механизми, с които летят и врабчетата. Само средата е различна.
 
Още от : Въпроси
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.