Ще остане ли завинаги COVID-19? Ето какво мислят експертите

Ваня Милева Последна промяна на 03 май 2021 в 09:04 8933 0

Сега, след повече от година, откакто Световната здравна организация (СЗО) обяви началото на пандемията COVID-19, очакваме разпространението на вируса да намалее. С пускането на няколко ефективни ваксини и прилагането на мерки за безопасност, като забрана за пътуване и карантина, случаите на коронавирус намаляват в някои части на света.

Ще бъде ли възможно да се премахне COVID-19 в даден момент в бъдеще или винаги ще остане ендемичен в някои региони?

Осем експерти по епидемиология на въпроса дали болестта COVID-19 ще стане ендемична отговарят 75 % с „да“.

Какво означава ендемична?

Ендемична "означава, че винаги има заразни хора, които предават инфекцията на другите и след това се възстановяват. В продължение на дълго време всеки човек заразява средно един друг човек, така че броят на заразените остава приблизително дин и същ", отбелязва професор Греъм Медли (Graham Medley), експерт по моделиране на болести от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

Това е много по-различно от високото ниво на предаване на вируса, наблюдавано по време на пандемията.

Много често срещани заболявания са ендемични, включително коронавирусите, които причиняват настинки. 

"Ендемичните инфекции обикновено засягат децата, причинявайки леки симптоми. Ендемичните коронавируси не са свързани с тежко заболяване. Докато децата станат възрастни, те ще бъдат изложени и потенциално заразявани многократно и са имунизирани", обяснява проф. Медли.

Как са приключили предишните пандемии?

„Когато през 2009 г. се появи pH1N12009 (свински грип), той стана ендемичен в рамките на една година от първоначалната пандемия и също така измести съществуващия грипен щам H1N1, циркулиращ при хора до изчезване", разказва професор Джеймс Ууд (James Wood), експерт по моделиране на болести и епидемиология от Университета на Нов Южен Уелс (UNSW) Сидни.

Много вируси причинители на предишни пандемии, включително на грипната пандемия от 1918 г., все още циркулират и днес.

Напълно изкореняването на болестта не е лесно. Към днешна дата СЗО е декларирала само две болести, които са унищожени по целия свят: едра шарка и чума по говедата. И за двете е имало нужда от голяма световна кампания за ваксиниране за постигане на колективен имунитет.

Двата варианта за това как може да приключи пандемията: или вирусът да се унищожи, или да стане ендемичен.

Можем ли да премахнем COVID-19 като използваме новите ваксини?

Едрата шарка и чумата по говедата са унищожени с помощта на ваксини - сега, когато съществуват няколко ваксини срещу COVID-19, бихме ли могли с тяхна помощ да унищожим това заболяване?

Д-р Лий Райли (Lee Riley) от Калифорнийския университет в Бъркли подчертава една ключова пречка за премахване на COVID - неговият вирус може да мутира така, че да стане устойчив на ваксините.

"На места, където има смесица от ваксинирани и неваксинирани популации, ваксините могат да упражняват селективен натиск върху вируса да претърпи по-нататъшни мутации и тези варианти ще се разпространят сред неваксинираните хора. Някои от вариантите могат да заразяват и ваксинираните хора", обяснява д-р Лий Райли.

Друга трудност при достигане на колективния имунитет е, че някои от наличните в момента ваксини не предлагат 100% имунитет срещу COVID-19.

"Инфекцията с COVID-19 и ваксинацията срещу болестта могат да предизвикат високи нива на защитен имунитет при хората. Полученият имунитет може да предпази от инфекция или, ако се случи инфекция, ще намали тежестта на заболяването", отбелязва професор Джейн Хефернан (Jane Heffernan), експерт по епидемиология от Университета в Йорк.

Не е лесно да се ваксинират толкова много хора за толкова много страни.

"Ограниченията в способността ни да произвеждаме ваксини (15-20 милиона дози на ден) означават, че за високо глобално покритие с 2 дози ще енужно много повече от една година, дори при относително справедливо предлагане на ваксини", подчертава професор Джеймс Ууд (James Wood) от Университетът на Нов Южен Уелс (UNSW) в Австралия - математик, работещ с имунологичните процеси.

"Има огромно неравенство в разпространението на ваксините, като в момента са ваксинирани само няколко процента от света. Това означава, че ако този проблем не бъде разрешен, вирусът вероятно ще стане ендемичен в тези страни", добавя д-р Дейвид Хейман (David Hayman) от Университета Маси в Нова Зеландия. 

Въпреки тези предизвикателства, все още теоретично би могло да бъде ваксинирано достатъчно от населението на света, за да се достигне колективен имунитет и да се унищожи COVID-19.

Интересното е обаче, както посочва професор Ууд, че „елиминирането и ликвидирането може да не останат приоритетни, ако остатъчната защита от ваксините срещу тежки заболявания остане силна“.

"Ако успеем да предпазим хората от тежко заболяване с COVID-19, може да няма причина да го изкореним напълно".

Въпреки че мерките за обществено здраве и кампаниите за ваксини имат за цел да сложат край на настоящата пандемия на COVID-19, вероятно е тя да остане ендемична в някои страни, вместо да бъде напълно унищожена.

Източник: Is COVID-19 Here to Stay For Good? Here's What Experts Think, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !