Facebook блокира арабски атеисти заради оплаквания на ислямисти

Страниците нарушавали "стандартите на обществото"

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 август 2016 в 15:04 8467 2

В средата на април Facebook блокира за "нарушаване на стандартите на обществото" най-малко 6 страници на арабски език, в които се събират атеистите в региона MENA (Middle-East and North Africa - Близкия Изток и Северна Африка), съобщава сайтът на правозащитната организация Movements.

Пострадала и групата Atheist Alliance – Middle-East and North Africa (AA-MENA). Тя е и единствената, която се е осмелила да оспори процедурата по блокиране на Facebook. Тази процедура е обект на манипулации. От нея са пострадали десетки други общности на атеисти и научни блогъри, които не се харесват на религиозното или просто невежо мнозинство и по чийто жалби Facebook послушно затваря страници.

"По сигнал на възмутени граждани.."

Един месец по-рано, през февруари 2016 г. са били деактивирани 10-те най-големи арабски атеистични групи с общо около 100 000 члена. Механизмът на деактивация действа заради масирани кампании с многочислени жалби от "обидени" потребители, които всъщност са организирани от ислямска фундаменталистка групировка, която действа в интернет, т. нар. активисти на "кибер джихада".

В координираната кампания участват много голям брой хора, но вероятно са задействани и автоматични скриптове за подаване на жалби срещу определена страница, Facebook група или личен акаунт, които нарушават Community Standards, тоест, са "обидни". Именно това случва с групата AA-MENA .

Процедурата за разглеждане на жалби Facebook е уязвима за такива масови оплаквания. Ако голям брой хора се оплакват от "обидна" страница - в съответствие с правилата, тази страница се деактивира.


Логото на атеистната група Atheist Alliance – Middle-East and North Africa (AA-MENA), която Facebook деактивира през април 2016

Но представителите на AA-MENA не се отказват след блокирането и публикуват петиция до Марк Цукерберг. В нея те пишат, че атеистите в арабските страни са изложени на многостранен тормоз и ограничения на свободата на словото. Те нямат право на глас. Интернет е единственият шанс да се изкажат свободно. Но и тук вече са ограничени, защото Facebook несъзнателно помага на религиозните фанатици.

Петицията AA-MENA е забелязана и се поддържа и от съмишленици атеисти в западните страни. Те успяха да привлекат вниманието към проблема. Но за съжаление това имяше трагичен резултат - на 22 април 2016 е убит един от активистите на движението на атеистите от Йемен Омар Мохамед Батавил (Omar Mohammad Bataweel), който заради публикации и коментари в интернет многократно е получавал заплахи от религиозни фанатици. Разследване има, но заподозрени - няма, както може да се очаква.

Групата AA-MENA иска от Facebook да възстанови страниците, които бяха затворени след координираните оплаквания на ислямски фундаменталисти. AA-MENA също изисква Facebook да промени стандартната процедура за събиране и реакция на жалбите, и да се включи поне базова обективна оценка на съдържанието на страниците, които се планира да се деактивират за нарушение на "стандартите на обществото"

Деактивиране на научни блогъри

За съжаление тактика на масовите оплаквания за потискане на инакомислието ефективно работи във Facebook, не само в арабските ислямски страни, но също така и на запад.

Особено скандален случай бе станалият през февруари 2016 г. в Съединените щати. Както и в България, в тази страна някои псевдоексперти спекулират с обществените заблуди и правят кариера с ненаучни твърдения. Например за опасностите от ваксинациите. Нещо повече, специализирани форуми (най-вече форуми тип "бгмама") събират цели съобщества от фанатици срещу ваксините, които не понасят критика и не приемат никакви аргументи.

През март 2016 г. жертва на блокирането на Facebook става професор Елисън Хагуд (Allison Hagood), която често се изказва в интернет и по телевизията с научни аргументи в полза на ваксините и имунизациите, в подкрепа на развитието на здравните системи и по принцип за насърчаване на научното мислене.

Елисън Хагуд е най-злият враг на съобществата на "мамите". Те по всякакви начини обиждат ученият. Така през февруари те разпространяват карикатурата долу.

Надписът под снимката повтаря репликата на героинята - вещицата от филма "Вълшебникът от Оз": "Ще се докопаме до вас, милички, и до малко ви куче също!". 

Но именно заради публикуването на тази снимката е блокирана Facebook страница на Елисън Хагуд в продължение на 30 дни! Това недоразумение очевидно е настъпило в резултат на потребителски оплаквания за "обидно изображение". Професор Хагуд просто е показала как я тормозят.

Отдолу е скриншот от един от антиваксерските форуми, където активисти празнуват победата и се организират да подадат допълнителни оплаквания във Facebook, за да удължи срока на блокирането на акаунта.

Разследването показа, че акаунта на учения е блокиран в резултат на координираните усилия на активисти на т. нар. Движение за съпротива срещу ваксините (Vaccine Resistance Movement). Освен подаването на масови жалби във Facebook, те нападнали Елисън Хагуд на други фронтове:

  1. Създадена е онлайн петиция за събиране на подписи за работодателя на професор Хагуд с искане да се накаже дисциплинарно. 
  2. Редовно изпращане на оплаквания до университета, където преподава професорът с искане уволнението й.
  3. Публикуван е личния й адрес в интернет.
  4. Изпращане на мейли до приятелите й.
  5. Създаден е уеб сайт с единствената цел тормоз на Елисън Хагуд.

Ясно е, че тези действия са означават само, че антиваксерите нямат достойни аргументи.

Изненадващо е друго: действията им все пак са ефективни, и Facebook в крайна сметка блокирана акаунта на Елисън Хагуд. В крайна сметка тези хора успяха да изиграят системата на Facebook за разглеждане на жалби.

Процедурата за разглеждане на жалби и забрани на акаунти на Facebook остава загадка, но е ясно, че е податлива на манипулации. 

Обикновен акаунт може да бъде замразен в продължение на 30 дни, по време на които собственикът му няма право да публикува нищо. Жертвата не може да подаде жалба (т.е. не е ясно къде да я внесе, процедурата не е регулирана). Като цяло не е ясно кой в Facebook разглежда подобни жалби.

Не е ясно как ще се реши този проблем. Вероятно единственият начин е да се призове Facebook да преразгледа правилата за разглеждане на жалби и заключване на акаунти. Трябва да има някакъв начин да се прави разлика, къде има обосновано оплакване от жертвата и къде - координирани действия за тормоз срещу потребителя.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9918

2

Пешо

05.10 2016 в 00:39

А стига бе! А аз се оплаквам, оплаквам и порно-снимките си остават във фейса!

12830

1

Traian Savov

16.08 2016 в 00:19

https://www.youtube.com/watch?v=SmtwrQ_wLrI