Чуйте първите аудио записи от дъното на Марианската падина

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 март 2016 в 11:43 22579 6

Тътен, буботене, неземни стонове, скърцащи гласове, сякаш дошли от други светове: това са само някои от елементите на извънземния звуков пейзаж, записан от изследователи за първи път в бездната Чалънджър (Challenger Deep), най-дълбоката точка на морското дъно.

Може да се очаква, че в бездната Чалънджър, разположена в дъното на Марианската падина на около 11 километра под океанската повърхност, да бъде тихо и спокойно място. Но всъщност знаем много малко за това, което става там долу: както при повечето места, където слънчевите лъчи никога не достигат, Марианската падина е обвита в тайнственост.

"Светлината не достига под водата много далече", отбелязва океанографът Боб Дзяк (Bob Dziak) от Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) пред портала Gizmodo. "Но звукови вълни могат да изминат дълги разстояния през океаните на Земята. Акустиката е наистина най-добрият начин да получите добра представа за дълбоките бездни на океана". 

Боб Дзяк е ръководителят на екипа, чиято цел е била да проектира и изгради инструмент, който може да издържи на чудовищните налягания от от над 100 хиляди МРа или над 1000 тона на квадратен сантиметър. Освен това че необходима и система за плавно потапяне с контролирана скорост, така че апаратът да се аклиматизира към натрупващото се налягане.

И след успешното закрепване на обвития с титан хидрофон в бездната Чалънджър бяха направени записи в продължение на 23 поредни дни.

И сега имаме първите саунтракове от най-дълбокото място на земната повърхност.

Примери за "разговори" между делфини и баленови китове.

Оказва се, че апаратът улавя цялата какофония от звуци, произведени от всичко - от кораби до баленови китове и дори от повърхността на сушата. В един запис, учените дори са идентифицирали зловещия шум на тайфун, разбиващ се на десет километра нагоре на повърхността. 

Баленови китове "говорят" точно преди и след земетресението с магнитуд 5, станало близо до Challenger Deep.

Дзяк се надява в бъдеще да се върне в бездната Чалънджър, за да улови още звуци. Но също така има намерение да използва своя хидрофон за високо налягане, за да проучи други непознати води, включително отдалечени райони на Северния ледовит океан.

"Това е равносилно на изпращането на сонда в дълбокия космос, до външната Слънчева система", подчертава Дзяк. "Ние изпращаме дълбоководна океанска сонда до неизвестните течения на вътрешните земни пространства".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.03 2016 в 00:03


Хубаво, ама хората не са чули нищо, освен собствените шумове на батискафите.
И изобщо, в една и съща точка на океана, условията никога не са едни и същи, и никога не можеш да кажеш какво и откъде ще чуеш. Колко отдалече - съвсем. Всяко измерване в хидроакустиката започва с мерене на температурата и солеността. Колкото и докъдето може. Но не може много, защото не може да имаш датчици във всички точки на океана. Нито те могат да ти се обадят, даже където ги има. Затова и чуваш дявол знае какво, и дявол знае кога. Това което си представяш ти, е аналог на наземните миражи. В безкрайното море е обикновенно нещо, в плитките и прибрежните зони е хептен по-сложно. По факта, даже съвременните ХАС обикновенно не чуват нищо даже на дистанцията на торпедния залп, а тя е примерно 20 - 60 километра. И СОСУС-а го зарязаха, щото просто не работеше. Сегашните му аналози - и те толкова. Звукоподводната връзка - в същия кюп.
Нещо са чули - добре. Единствения сигурен извод е, че значи поне понякога до там стигат звукови канали. Може да има и някакви устойчиви във времето, но и това не можеш да твърдиш направо.

10.03 2016 в 19:18

"... всеки, който прави фундаментални изводи по първото съобщение за неизследвано явление, е глупак...
... за мене това е само любопитно първо поглеждане в нов свят."

Стефане,
за теб може и да е първо, но да не забравяме, че в тая бездна са слизали и хора, не само микрофони. И то доста отдавна.

А относно разпространението на звука - ми вие самите сте го цитирали още в третия абзац: "... звукови вълни могат да изминат ДЪЛГИ РАЗСТОЯНИЯ през океаните на Земята. Акустиката е наистина най-добрият начин..." и т.н.
Аз не познавам Боб Дзяк. Може и глупак да е, щом казваш. :)

Но би могъл и сам да се сетиш, че пускането на микрофон в Марианската падина не е единствения начин да се изследва поведението на звук при такива температури и налягане. Един билюк учени се занимават с такива неща от десетилетия.
А има и практически опит точно със звук и точно на това място - преди спускането на Пикар са проверявали дълбочината именно със звукови вълни. Тоест за да отиде до дъното и да се върне звукът е минал над 20 км, а не 10-11.
И това е опит отпреди 65 години. Как мислиш? Дали за шест десетилетия човечеството не е научило още повече за поведението на звука?

09.03 2016 в 09:16


Може би ще спреш да говориш опасни глупости. Не си единствения, който от многото дървета не вижда гората.
Учебника със сигурност е верен. За статията не знам, във всеки случай, всеки, който прави фундаментални изводи по първото съобщение за неизследвано явление, е глупак.
Ние знаем малко за дълбоководната хидроакустика, а това което знаем, ни позволява само да казваме че това не е ясно, онова не е сигурно, трето е изобщо неочаквано ново явление. Нещо по въпроса знаят китовете, но и те не за дънните слоеве. И хич не случайно приличния американски кораб за такива изследвания даже не го показват на военните, управлява го ФБР, но и то твърди че не бил техен, ами май частен. Руските са на "морското ГРУ", което е на ФСБ, новият май го записа на флота, а американците опищяха света от страх.
Не знаем какво става там. Не е очевидно и от къде е дошло това, което се чува някъде си. Жалко че записите не се отварят, за мене това е само любопитно първо поглеждане в нов свят.

08.03 2016 в 21:33

И като го отворя какво ще стане?
Не ти ли хрумва, че ако учебникът казва друго, то няма начин хем той, хем статията да са верни? И не се ли сещаш, че онези дето са правили SOSUS също са чели учебници?

08.03 2016 в 01:34


А ако вземеш да погледнеш барем някой прост старшински учебник за хидроакустици? Офицерските не ги пипай, все едно не знаеш тия думи.
Мда. 10 - 11 километра за звука са нищо, особено в дълбоко невежество.

04.03 2016 в 21:31

Не, не може да се очаква че там ще бъде тихо и спокойно място. Ми то в училище се учи, че звукът в плътна среда пътува по-бързо и по-далеч. Пък и всички поне веднъж сме гледали филм за подводници, в който сонарът чува на десетки и стотици мили. Даже старите подводници са можели да се чуят на 1000 мили (над 1800 км). Песните на сините китове - на стотици мили, а при добро оборудване също на 1000 мили.

При разпространение отвесно под водата има една тънкост свързана с промяна на температурата и налягането, която понякога може да попречи на голяма порция от звук с висока честота да стигне по-дълбоко от този подводен слой. Или наопаки - да го мине, но да се отрази обратно към дъното. Но това са специфични и променящи се условия, пък има и достатъчно други по-нискочетотни шумове. 10-11 км за звука са нищо, особено в дълбоки води.