Сензори за земетресения следят бомбени атаки в Украйна

Сеизмометрите, които обикновено се използват за откриване на земетресения, сега се използват за идентифициране на времето и местоположението на експлозиите по време на продължаващата руска инвазия в Украйна

Ваня Милева Последна промяна на 01 септември 2023 в 00:01 2484 0

Жител търси вещи в жилищна сграда, разрушена по време на боевете между украинските и руските сили в Бородянка, Украйна, 5 април 2022 г.

Кредит  AP Photo/Vadim Ghirda (CC BY 2.0)

Жител търси вещи в жилищна сграда, разрушена по време на боевете между украинските и руските сили в Бородянка, Украйна, 5 април 2022 г.

Съществуващите сеизмометри в Украйна – обикновено използвани за наблюдение на тестове на ядрени оръжия или откриване на земетресения – са преназначени за откриване на часовете и местата на повече от 1200 експлозии в области близо до Киев. Силата на експлозията, регистрирана от сеизмометрите, също дава улики за боеприпасите или оръжията зад всяка експлозия.

"Ние автоматично обработваме данни и виждаме експлозии почти на живо", обяснява Бен Дандо (Ben Dando) от NORSAR, фондация за сеизмични изследвания в Норвегия. "Това не е правено никога преди в активен конфликт в реално време."

Дандо и колегите му започват с търсене на необичайни експлозии близо до украинските атомни електроцентрали през февруари 2022 г. Те скоро разбират, че улавят голямо разнообразие от експлозии, докато бушуват битки и въздушните удари на Русия поразяват украински градове.

Използвайки съществуващ софтуер и техники, те бързо настройват алгоритмите за откриване, които могат автоматично да предоставят предупреждения в рамките на 10 до 15 минути след експлозия. Такива алгоритми могат да изчислят местоположението и времето на всяка експлозия въз основа на това кога различни сеизмични вълни достигат до близките сеизмични сензори.

Техниката работи особено добре в рамките на около 200 километра от сеизмичната станция "Малин" северозападно от Киев, която първоначално е била създадена като част от международна мрежа за наблюдение на ядрени експлозии. Тази станция разполага с набор от 24 сеизмични сензора, всеки отделен от до 2 километра, заедно с инфразвукови сензори, които могат да открият звукови вълни, които обикновено не се чуват от хората. Но откриването става по-трудно в Източна Украйна, където има по-малко сензори.

Преди това изследователите са използвали сеизмични данни, за да идентифицират експлозията, избухнала във връзка със срутването на язовир Каховка в Украйна на 6 юни 2023 г., който по това време бе контролиран от руските военни сили.

Фигурата показва сигнали, записани от сеизмични сензори в Украйна, които се намират на приблизително 530 км от язовира Нова Каховка. Данните от регионалните сеизмични станции от Румъния и Украйна показват ясни сигнали във вторник, 6 юни, в 2:35 ч. и 2:54 ч. (местно време в Украйна). Времето и мястото съответстват на съобщенията в медиите за срутването на язовир Каховка. Сигналите съответстват на експлозия и не са това, което би се очаквало при срутване на язовир. Въз основа на сеизмичните данни не можем да определим вида на устройството, използвано за генериране на експлозията.Кредит: Ben Dando/NORSAR

Сеизмичният мониторинг е обещаващ за проследяване на броя, времето и относителните размери на експлозиите, разказва Майкъл Пасянос (Michael Pasyanos) от Националната лаборатория на Лорънс Ливърмор в Калифорния. Но предупреждава, че оценките за мощността на експлозива може все още да не са достатъчно точни, за да идентифицират окончателно конкретно оръжие зад всеки взрив.

Сеизмичното наблюдение на конфликти би било още по-трудно в Близкия изток, Африка и Южна Америка, където има относително малко сеизмични масиви, разказва Пасянос. Дандо обаче предполага, че преносимите сеизмични сензори могат да запълнят празнината.

"Може бързо да се разгърне плътни мрежи от преносими сеизмични сензори и да се направи подобен вид анализ", коментира Дандо.

Справка: Dando, B.D.E., Goertz-Allmann, B.P., Brissaud, Q. et al. Identifying attacks in the Russia–Ukraine conflict using seismic array data. Nature (2023). https://doi.org/10.1038/s41586-023-06416-7

Източник: Earthquake sensors are tracking bombing attacks in Ukraine, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !