Бонобо използват знаци за ''здравей'' и ''довиждане'', когато общуват

НаукаOFFNews Последна промяна на 12 август 2021 в 13:08 10325 0

Кредит pixabay

Да си казваме „здравей“ и „чао“ е човешко взаимодействие, което не беше откривано при други видове досега. Ново изследване установи, че шимпанзетата имат свой собствен начин да се поздравяват и да се сбогуват помежду си, като използват сигнали за започване и прекратяване на взаимодействията си, съобщи IFLScience.

Новото проучване, публикувано в списание iScience, разглежда „споделеното обвързване“ между шимпанзетата, за да се види дали, подобно на хората, те са имат някаква форма на задължение, когато участват в споделени дейности. Събирането е често срещано явление сред социалните животни, но екипът търси признаци на фази на започване и спиране по време на срещите на шимпанзета и бонобо. Учените опитват да установят дали споделянето на намерения и създаването на съвместни ангажименти е черта, характерна само за хората, или се споделя и от едни от най-близките ни роднини.

„Успяхме да изстреляме ракети и да кацнем на Луната, защото имаме способността да споделяме намеренията си, което ни позволява да постигнем неща, много по-големи, отколкото един отделен индивид може да постигне сам“, обяснява първият автор Рафаела Хесен (Raphaela Heesen), докторант в Университет Дърам. "Предполага се, че тази способност е в основата на човешката природа."

Екипът разглежда 1242 случаи на естествена игра и грижа, взаимодействия между шимпанзетата в плен и поотделно на бонобо в плен. Учените откриват, че маймуните редовно осъществяват контакт с очи, както и други комуникативни сигнали, когато започват и приключват взаимодействие с друга маймуна. Екипът смята, че тези сигнали представляват вид фази на започване и спиране на взаимодействието, практикувани сред хората в началото и края на съвместна дейност.

Има и интересни разлики между двата вида маймуни. Бонобо изпълняват жестове за "здравей" и "довиждане" под формата на докосване, хващане за ръце, удряне на глави и гледане преди взаимодействието при 90 процента от случаите, в сравнение с 69 процента за шимпанзетата. Те също така ги изпълняват по-често във фазите на приключване, като бонобо отбелязва 92, а шимпанзетата - 86 процента.

Освен това, в сравнение с шимпанзетата, фазите при бонобо изглежда са повлияни от връзката им с конкретния индивид, което според изследователите може да означава, че тези маймуни могат да отразяват сигнали по начин, който може да се сравни с контрола на израженията при хората, теория, която изследва как можем да променим изражението си, за да изгладим социалните взаимодействия.

„Когато общувате с добър приятел, е по-малко вероятно да положите усилия, за да общувате учтиво“, обяснява Хесен.

Ако е вярно, това може да означава, че последният ни общ предшественик споделя с нас "споделеното обвързване", което означава, че той се е развил преди нас, но са необходими допълнителни проучвания.

„Поведението не оставя фосили. Не можете да изкопаете кости, за да видите как се е развило поведението. Но можете да изучавате най-близките ни живи роднини: големите маймуни като шимпанзетата и бонобо“, заключва Хесен. "Дали този вид комуникация присъства и при други видове, също ще бъде интересно да се проучи в бъдеще."

Източник: IFLScience - Bonobos And Chimps Signal Hello And Goodbye To Begin And End Interactions

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !