Необичайните медицински случаи на 2020 година

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 30 декември 2020 в 02:46 3939 0

Кредит Pixabay

През изминалата година много аспекти на живота ни бяха необичайни. В научната литература бяха съобщени и редица медицински феномени, някои от които нямат обяснение, а други се случват толкова рядко, че успяват да изненадат лекарите. Представяме ви компилация от някои от тях.

1. Заради особено медицинско състояние жена уринира алкохол

Лекари от Университета в Питсбърг съобщават за първия познат случай на жена, която уринира алкохол след като особено медицинско състояние превръща пикочния й мехур в малка пивоварна. Пациентката е приета за поставяне в листата на чакащите за чернодробна трансплантация. Тя страда от цироза на черния дроб и диабет, заболявания често свързани с алкохолизъм или сериозна употреба на алкохол и лекарите откриват алкохол в урината й. Пациентката обаче твърди, че много рядко употребява алкохол, което се потвърждава и от кръвните й изследвания - в кръвта й няма наличие на алкохол.

Лекарите откриват, че в пикочния мехур на жената се развиват колонии от дрожди Candida glabrata, които са нормална част от човешката микрофлора и са близки до пивните дрожди Saccharomyces cerevisiae.

Лекарите вземат проби от дрождите, отглеждат ги в петри при подходящи условия и наблюдават, че те произвеждат алкохол, т.е. провеждат ферментация, използвайки захарите, налични в средата.

В крайна сметка лекарите диагностицират жената с нов случай на "уринарен автопивоварен синдром" (“urinary auto-brewery syndrome” ABS ) или "синдром на ферментация в пикочния мехур".

Този синдром досега не е наблюдаван в пикочен мехур, въпреки, че има редица регистрирани случаи на развитие в храносмилателната система.

2. Трансплантирани на жена ръце добиват нейния цвят на кожата

Лекари в Индия стават свидетели на необичаен случай, когато ръцете, трансплантирани на пациентка, придобиват същия цвят като останалата част от кожата й няколко години след операцията.

Шрея Сиданагоуда (Shreya Siddanagowda) получава трансплантация на ръце през 2017 г., когато е едва на 19 години, в болница Амрита в щата Керала в Индия. Тя получава нови длани и предмишници и малка част над лакътя от наскоро починал мъж. Освен, че ръцете са с малко по-тъмен тон на кожата от тялото на пациентката, трансплантацията е съвсем успешна и това е първата подобна операция в Азия.

Сега, когато Шрея е на 21 години, ръцете й са придобили по-светъл тон, съответстващ на останалата част от кожата й. Лекарите й не са напълно сигурни как се е случило това, тъй като има много малко информация за подобни случаи.

Специалистите наблюдават развитието на случая на Шрея и се надяват да го опишат в научна публикация. Тяхното предположение е, че състоянието е свързано с производството на меланин, естественият пигмент, даващ цвят на кожата и косата. Друго обяснение би могло да е "естествена" промяна в цвета на кожата на донора с времето.

3. Момиче плаче с кървави сълзи, но лекарите нямат обяснение защо

Проучване на офталмолози от индийския Институт за медицински науки в Ню Делхи, описва изключително редкия медицински феномен, познат като хемолакрия, при който тяхна пациентка плаче с кървави сълзи.

По думите на майката на момичето, кървавите сълзи се появяват ежедневно през предния месец. Без момичето да изпитва болка или силни емоции, те просто потичат внезапно по лицето за няколко минути, два до три пъти всеки ден.

В болницата се провеждат серия от изследвания, за да се определи причината, но никое от тях не дава резултат. Пациентката няма история на травма или заболяване. Слъзните й жлези са здрави, резултатите от кръвните изследвания са нормални и освен кръвните клетки, които се съдържат в нея, течността, изтичаща от слъзните канали не е необичайна.

Експертите не успяват да открият доказателство, което да им помогне да разрешат случая. Но въпреки това, докато момичето е под наблюдение, кървавите сълзи продължават да текат.

Колкото и рядък да е този случай и самият вид на хемолакрията да е плашещ, в медицинската история не липсват примери за подобни състояния.

4. Лекарство за мигрена причини средновековна болест на пациентка

Пациентка е диагностицирана със заболяване, често срещано през Средновековието, познато като “свещеният огън” или “огъня на Свети Антоний” след като изпитва горяща болка в краката.

Жената, на 24 години, търси лекарска помощ два дни след като започва да чувства силно усещане за парене в двата си крака от пръстите до средата на бедрата. Краката й стават бледи и тя изпитва трудности да върви.

При прегледа лекарите откриват, че краката й са студени при допир и не успяват да намерят пулс в артериите, носещи кръв към подбедриците и стъпалата. Компютърно томографското сканиране показва стеснение на артериите, след което е приложено лечение с хепарин, вещество, разреждащо кръвта. Болката в краката намалява и те стават отново топли и с подобрено кръвообращение. За съжаление един пръст на пациентката е ампутиран заради гангрена.

Диагнозата, поставена на пациентката е ерготизъм - заболяване, по-често срещано през средновековието, отколкото днес. То се причинява от гъбата Claviceps purpurea, която заразява зърнените култури и най-вече ръжта. Заболяването води до гангрена заради намаленият кръвоток, лющене на кожата, конвулсии, както и мания и психоза.

Заболяването е рядко срещано днес. Веществото ерготамин, извличано от гъбичката, е използвани при лечението на мигренозни състояния.

Пациентката обяснява, че е приела лекарство срещу мигрена четири дни преди инцидента. Обикновено това би било безопасно при спазване на предписаната доза, но усложнения могат да се получат при комбинация с други лекарства. Жената е приемала и ритонавир като лечение срещу HIV, което инхибира ензима CYP3A4, което води до повишените нива на ерготамин в кръвта.

5. Мъж получава загуба на слуха и възпаление на очите след направена татуировка

Татуировката вероятно е последната причина, която е идвала наум на пациента, когато отива в Департамента в офталмология след като страда 4 месеца от промяна в зрението.

Лекарите го диагностицират с възпалително заболяване, наречено увеит, което представлява възпаление на средния слой тъкан в окото, наречена увея.

Без видими следи от травма или инфекция, която може да бъде причина за заболяването, лекарите предполагат натрупване на възпалителни клетки, наречени грануломни клетки, които могат да са отговорни за подуване и зачервяване. Самото състояние на формиране на имунни грануломи е рядко заболяване и се нарича саркоидоза. Въпреки, че се асоциира с имунен отговор, не винаги е ясно какво го предизвиква.

Очаквано, кръвните изследвания на мъжа показват повишени нива на хормоните, характерни за имунния отговор. Компютър томографското сканиране на гръдния кош на пациента разкрива редица малки възелчета, наречени нодули, друг характерен признак на саркоидозата.

Скоро след започването на лечението се появява и нов симптом - загуба на слуха и в двете уши. Въпреки че това не е особено често срещано, прегледът на литературата показва случаи, в които грануломни формации може да се натрупат около нерви в черепа и по лицето, свързани със слуха.

Няколко седмици на лечение с кортикостероиди постигат резултат в излекуването на възпалението на очите и възвръщането на слуха на пациента. Що се отнася до причината за възпаленията, лекарите достигат до татуировка на гърба на мъжа, направена шест месеца по-рано.

6. Мъж почти умира заради алергична реакция към студения въздух след баня

Мъж от Колорадо е на косъм от смъртта, след като развива остра алергична реакция към ниски температури, излизайки загрят от душ кабината в студена баня.

34-годишният мъж припада на земята на банята, след като излиза от душа и семейството му го намира там. Той има затруднено дишане и кожата му е покрита с обриви заради развитата анафилаксия - силна алергична реакция, която е животозастрашаваща. 

При пристигането на парамедиците, семейството обяснява, че мъжът е "алергичен към студеното време". Той е получавал уртикарии като реакция на студа и преди, но не е изпадал в анафилаксия.

Лекарите му поставят диагноза студова уртикария, алергична реакция на кожата при излагане на ниски температури, включително студен въздух или вода. Някои пациенти могат да проявят симптоми на заболяването и при консумация на студени храни и напитки.

Най-честите симптоми са поява на червен сърбящ обрив (уртикарии) при излагане на студ, но при по-сериозни случаи хората може да изпаднат в анафилаксия, при която кръвното налягане спада сериозно, дихателните пътища се стесняват и пациентите изпитват затруднено дишане. Такива по-сериозни реакции обикновено се получават, когато цялото тяло е изложено на студ, както при плуване в студена вода. В случая на този пациент, цялото му тяло е изложено на студения въздух, излизайки от душ кабината в по-хладната баня.

Не е добре проучено колко често се среща това състояние - едно изследване на Националните здравни институти (NIH) на Великобритания предполага, че честотата на заболяването е около 0,05%. Анафилактичната реакция се случва много по-рядко, отколкото появата на обриви.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !