Войната в Украйна пренасочи пътя на мигриращите орли

Ваня Милева Последна промяна на 22 май 2024 в 00:00 1743 0

Големият креслив орел, известен с научното си име Clanga clanga, е голяма хищна птица, която принадлежи към семейство Accipitridae. Често се бърка с малкия креслив орел, но може да се различи по по-големите си размери и малко по-тъмното си оперение. Този

Кредит Radovan Vaclav flickr (CC BY-NC 2.0 DEED)

Големият креслив орел, известен с научното си име Clanga clanga, е голяма хищна птица, която принадлежи към семейство Accipitridae. Често се бърка с малкия креслив орел, но може да се различи по по-големите си размери и малко по-тъмното си оперение. Този орел има размах на крилете от около 150 до 180 cm и се отличава с тъмнокафяви пера с по-светли петна, особено видими при по-младите птици.

Ново проучване разкрива влиянието на войната в Украйна върху миграцията на застрашения голям креслив орел.

Специалистите сравняват движението на орлите през Украйна преди и след нахлуването на Русия през февруари 2022 г. Те установяват, че орлите са се отклонили от миграционните си маршрути, прекарвайки по-малко време на традиционните места за презареждане с храна или избягвайки ги изцяло, което е довело до по-дълги преходи и по-късно пристигане в местата за гнездене.

Конфликтите предизвикват безпокойство

„Войната в Украйна има опустошително въздействие върху хората и околната среда. Нашите открития дават рядка възможност да се проследи как конфликтите влияят на дивата природа, подобрявайки познанията ни за потенциалните въздействия от излагането на такива събития или други екстремни човешки дейности, които са трудни за предвиждане или наблюдение", заявява водещият автор Чарли Ръсел (Charlie Russell), докторант в Университета на Източна Англия (UEA).

„Тези видове смущения могат да окажат значително въздействие върху поведението и потенциално върху физическото състояние на орлите. За индивидите, които се размножават в тези райони, или за други видове, които са по-малко способни да реагират на смущенията, последствията вероятно ще бъдат много по-големи.“

Голям креслив орел (Aquila clanga). Кредит: Bernard DUPONT, Flickr (CC BY-SA 2.0 DEED)

Опасности за орлите по време на инвазията в Украйна

По време на инвазията в Украйна проследяваните чрез GPS орли се сблъскват с множество конфликтни събития, включително артилерийски огън, самолети, танкове, оръжия, голям брой войници и разселени цивилни. Тези смущения карат орлите да променят значително миграционното си поведение.

Орлите прелитат по-далеч и по-рядко директно до местата си за размножаване, добавяйки средно 85 км към пътуването си и отделяйки повече време за достигане на дестинациите си. На женските птици са им били необходими 246 часа в сравнение със 193 часа преди конфликта, а на мъжките - 181 часа в сравнение със 125 часа преди конфликта.

„Нашите констатации показват как човешката намеса може неволно да повлияе на дивата природа. Мигриращите птици като големия креслив орел намаляват драстично по целия свят и е наложително да разберем по-добре и да смекчим въздействието си върху тези харизматични видове", коментира старшият автор Адхам Аштън-Бът (Adham Ashton-Butt), изследовател еколог в Британския тръст по орнитология (BTO).

Важни места за спиране на големите кресливи орли

Проучването установи, че по-малко орли спират в Украйна, преди да достигнат местата си за размножаване, като през 2022 г. само 30% от тях са направили междинни кацания в сравнение с 90% в периода 2018-2021 г.

Важни места за спиране, като тези в Украинското Полесие, са били напълно избегнати през 2022 г. Разликите в скоростта на полета и миграционните стратегии между мъжките и женските птици също биха могли да повлияят на размножителния успех, особено ако единият пол е непропорционално засегнат от конфликта.

"Полесие" на украински, полски и руски означава "изобилие от гори" е област, заемаща южните области на Беларус или т.нар. Беларуско Полесие, северните области на Украйна т.нар. Украинско Полесие, части от Русия, т.нар. Брянско-Жиздринско Полесие и малка част от Полша, т.нар. Полско Полесие, с обща площ около 270 хил. кв. км.

Разпространение, миграция и използване на междинни спирки в Украйна за големия креслив орел (A) Обичайни места за спирки в Украйна, използвани от повече от 10% от големия креслив орел в годините преди конфликта и 2022 г., показани спрямо зоните на конфликт в сиво. (B) Европейски обхват на размножаване (зелен) и обхват на зимуване (бежов), с типични пролетни миграционни пътища за индивиди, размножаващи се в Беларус, показани с черни линии; Украйна е очертана с червено. Кредит: Active European warzone impacts raptor migration; Charlie J.G. Russell, Aldina M.A. Franco, Philip W. Atkinson, Ülo Väli, Adham Ashton-Butt, Current Biology; Volume 34, ISSUE 10, P2272-2277.e2, May 20, 2024 DOI: https://doi.org/10.1016/j.cub.2024.04.047

Дистанционно проследяване на дивата природа

Съавторът на изследването Алдина Франко (Aldina Franco), еколог в UEA, акцентира върху значението на технологиите за дистанционно проследяване за разбиране на въздействието на човешките дейности върху дивата природа.

„Дистанционното проследяване на дивата природа дава възможност на изследователите да разберат отражението на човешките дейности, като лов или енергийна инфраструктура, върху околната среда и популациите на дивата природа. В този случай то дава представа за това как събитията, свързани с въоръжени конфликти, влияят върху поведението и миграцията на животните", обяснява Франко.

„Събирането на тези данни е ограничено от логистичните последици от работата в тези райони, а предишните изследвания са били ограничени до птици, пребиваващи във военни тренировъчни зони. Данните от проследяването ни обаче ни дават уникален поглед върху това как мигриращите орли преживяват и реагират на интензивни конфликти.“

Изследователите използват тези данни, за да разберат по-добре рисковете за мигриращите птици от конфликти и да моделират други райони, които може да са изложени на риск. Това разбиране е от решаващо значение, тъй като много горещи точки на биологичното разнообразие са разположени в политически нестабилни региони.

Повече за големия креслив орел

Големият креслив орел, известен с научното си име Clanga clanga, е голяма хищна птица, която принадлежи към семейство Accipitridae. Често се бърка с малкия креслив орел, но може да се различи по по-големите си размери и малко по-тъмното си оперение. Този орел има размах на крилете от около 150 до 180 cm и се отличава с тъмнокафяви пера с по-светли петна, особено видими при по-младите птици.

Произхожда от Източна Европа и части от Азия, но през зимата мигрира в по-топли райони като Близкия изток и Африка. Обикновено местообитанието му включва големи, открити пространства като влажни зони и мочурища, където може да намери плячката си, която се състои главно от дребни бозайници и други птици.

Проучването, публикувано в списание Current Biology, подчертава широкообхватното въздействие на човешките конфликти върху дивата природа и подчертава необходимостта от по-подробни изследвания за смекчаване на тези последици и защита на застрашени видове като големия креслив орел.

Справка: Active European warzone impacts raptor migration; Charlie J.G. Russell, Aldina M.A. Franco, Philip W. Atkinson, Ülo Väli, Adham Ashton-Butt, Current Biology; Volume 34, ISSUE 10, P2272-2277.e2, May 20, 2024 DOI: https://doi.org/10.1016/j.cub.2024.04.047

Източник: Migrating eagles have been rerouted by the war in Ukraine, Andrei Ionescu, Earth.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !