Затворът на бъдешето - престъпниците се превъзпитават за минути (видео)

Футуристичната система използва изкуствен интелект и мозъчни импланти

Ваня Милева Последна промяна на 27 юни 2024 в 00:00 1465 1

 В демонстрационния филм в бяла стая са наредени 19 капсули. Във всяка капсула има затворник, носещ устройството Cognify, което се състои от слушалки на ушите и екран над очите. С тази система те се потапят напълно в спомените, създадени от AI.

Кредит Cognify

В демонстрационния филм в бяла стая са наредени 19 капсули. Във всяка капсула има затворник, носещ устройството Cognify, което се състои от слушалки на ушите и екран над очите. С тази система те се потапят напълно в спомените, създадени от AI.

Cognify е революционна нова концепция за затворници, която използва изкуствен интелект и мозъчни импланти, за да намали времето, необходимо на престъпниците да се поправят за минути вместо за години.

Въвеждането на фиктивни спомени за престъпления в мозъка на осъдените е новаторска техника за реформиране на наказателноправната система. Позволява на затворниците да разберат престъпленията си от гледната точка на своите жертви.

Вътре в съзнанието на престъпника: Концепцията Cognify

Системата Cognify, разработена от Хашем Ал-Гайли (Hashem Al-Ghaili), представлява значителна стъпка напред в подпомагането на нарушителите да се откажат от престъпния си начин на живот. Технологията съдържа устройство, подобно на VR, което показва генерирано от AI видео на престъплението и мозъчен имплант, който кара индивида да изпитва негативни емоции като съжаление и вина.

Тези изфабрикувани спомени ще бъдат много реалистични и детайлни, така че затворникът да почувства емоционалните последици от престъплението си. Това може да промени мнението му и да направи по-малко вероятно да извърши друго престъпление.

Като част от процеса на рехабилитация се използват мозъчни сканирания с висока разделителна способност, за да се направят точни карти на невронните пътища на затворниците. Паметта, мисленето и логическата мисъл са сред областите на мозъка, към които може да се насочи устройството Cognify. Това са предната част на зъбния кортекс, париеталния лоб, амигдалата, хипокампуса и префронталната кора.

По този начин устройството гарантира, че имплантираните спомени са безпроблемно интегрирани в невронните мрежи на мозъка. Това спира когнитивния дисонанс и гарантира, че човекът, който преживява спомените, ги мисли за истински.

Кадър от филма Портокал с часовников механизъмАналогията с филма и книгата "Портокал с часовников механизъм" се натрапва.I. Кредит: Flickr (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

Рехабилитационните сеанси на Cognify са направени така, че затворникът да чувства, че са минали години, въпреки че продължават само няколко минути в реално време. Това се постига чрез промяна на начина, по който престъпникът мисли за времето, като се ускоряват дългосрочните ефекти от въздействието. Спомените могат да бъдат променени, за да отговарят на нуждите на рехабилитацията на всеки човек, в зависимост от това колко тежко е било престъплението му.

Технологията показва визуални ефекти и кара телата на хората да реагират, което позволява на престъпниците да усетят болката и страданието на своите жертви. Някои спомени са предназначени да причинят дълготрайна травма, като ефекта върху тялото и ума на жертвата или скръбта на семейството на жертвата.

В демонстрационния филм в бяла стая са наредени 19 капсули. Във всяка капсула има затворник, носещ устройството Cognify, което се състои от слушалки на ушите и екран над очите. С тази система те се потапят напълно в спомените, създадени от AI.

Докато затворниците преминават през тези интензивни събития, централен компютър записва информация, която ще помогне на изследователите да разберат какво мотивира хората да правят лоши неща. Записите на системата са криптирани, за да се запази в тайна личната информация на затворниците и да се осигури тяхното възстановяване в безопасност.

Революция в наказателноправната система

Cognify може значително да намали необходимостта от затвори и свързаните с тях разходи. Традиционните затвори струват много пари за изграждане, поддръжка, персонал и осигуряване на грижи за затворниците като храна, медицински грижи и програми за рехабилитация. Разходите на системата за наказателно правосъдие могат да бъдат значително намалени, ако дългите присъди в затвора бъдат заменени с кратки, интензивни програми за рехабилитация.

Ал-Гайли твърди, че фалшивите спомени на Cognify биха паснали перфектно на естествените невронни мрежи на мозъка. Това би предотвратило когнитивен дисонанс и би накарало човека да мисли, че спомените са истински. Това плавно сливане е от решаващо значение за функционирането на рехабилитационния процес.

Cognify предлага футуристично решение, което гледа на престъпниците повече като на пациенти, достигайки до същината на въпроса защо правят лоши неща и им дава възможност да се променят.

В момента има повече от 1,7 милиона души в затворите в САЩ и проучванията показват, че затворът не спира ефективно хората да извършват престъпления отново. Това означава, че нови решения като Cognify са необходими повече от всякога.

Въпреки че прилагането на Cognify все още повдига някои социални проблеми и опасения, това е значителна стъпка в преоценката на начина, по който помагаме на престъпниците да станат по-добри. Комбинирането на изкуствен интелект и невронаука може да доведе до по-ефективна и справедлива система за наказателно правосъдие.

Източник: Cognify: Revolutionary Prison Concept Uses AI and Brain Implants to Fast-Track Criminal Rehabilitation, Austin Jay, Science Times.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1995

1

Гьорче2

27.06 2024 в 18:37

Това е Предсказано от Грег Беър в "Кралицата на Ангелите", съществува подобна "Терапия", също има устройства наречени "Адски Корони" ползвани за мъчения, за минути изживяваш години стеадание.