Пет години изследвания на DES върху свръхновите сочат възможна промяна на тъмната енергия (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 10 януари 2024 в 00:00 7731 0

Вляво свръхнова, наблюдавана в контекста на DES.

Кредит DES Collaboration/NOIRLab/NSF/AURA/M. Zamani

Вляво свръхнова, наблюдавана в контекста на DES.

Тази седмица бяха обявени резултатите от наблюденията, направени с камерата за тъмна енергия (DEC - Dark Energy Camera) на почти 1500 далечни свръхнови като част от проучването за тъмна енергия, и въз основа на тях бе възможно да се определи скоростта, с която се разширява Вселената.

Наблюденията показват, че тъмната енергия, енергията, която причинява ускореното разширяване на Вселената, може да не е постоянна, а варира с времето.

570-мегапикселовата камера DEC е свързана с 4-метровия телескоп Víctor M. Blanco в Междуамериканската обсерватория "Серо Тололо" (Cerro Tololo) в Чили и е използван за изследване на 1499 свръхнови тип Ia през последните пет години, експлодиращи бели джуджета, които са отлични за измерване разстояния във Вселената. Чрез комбиниране на тези разстояния с измереното червено отместване на галактиките, в които са възникнали свръхновите, е възможно да се определи скоростта, с която се разширява Вселената.

Резултати от наблюденията на свръхнови от DES. Кредит: DES Collaboration

Настоящият модел на Вселената е добре познатият модел ΛCDM, който предполага, че в допълнение към нормалната материя, Вселената съдържа също тъмна енергия (Λ, ламбда) и тъмна материя (CDM).

Според този модел тъмната енергия е постоянна - затова се нарича още космологична константа, която Айнщайн измисли преди повече от сто години.

Петгодишните резултати от DES показват, че тъмната енергия се променя и следователно не е постоянна. Целта е да се проучат допълнително тези резултати с т.нар. Legacy Survey of Space and Time, което ще се извърши с обсерваторията "Вера Рубин" и космическия телескоп "Нанси Грейс Роман".

Справка: The Dark Energy Survey: Cosmology Results With ~1500 New High-redshift Type Ia Supernovae Using The Full 5-year Dataset; DES Collaboration; https://arxiv.org/abs/2401.02929 

Източник: Dark Energy Survey Publishes Definitive Results from Largest, Deepest, Most Uniform Supernova Sample, NOIRLab.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !