Безсънна нощ? 20 минути упражнения правят чудеса

Ваня Милева Последна промяна на 29 ноември 2023 в 06:12 3577 0

Нови изследвания показват, че може ефективно да се компенсира причинения от неспокойна нощ спад в когнитивните функции

Кредит Flickr/ lauren rushing (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

Следващия път, когато ви се прииска да подремнете след безсънна нощ, вместо това по-добър вариант е кратка тренировка. Нови изследвания показват, че може ефективно да се компенсира причинения от неспокойна нощ спад в когнитивните функции

Следващия път, когато ви се прииска да подремнете след безсънна нощ, си спомнете, че вместо това може да изберете по-добър вариант - да направите кратка тренировка.

Нови изследвания показват, че по този начин може ефективно да балансирате причинения от неспокойната нощ спад в когнитивните функции.

Проучването, ръководено от изследователи от Университета в Портсмут в Обединеното кралство, разкрива някои интересни нови резултати за това как упражненията са от полза за нашите тела – включително когато имаме нужда от кислород.

Проведени два експеримента с 12 здрави възрастни участници. Единият тества когнитивното представяне след три нощи на частично лишаване от сън (PSD - partial sleep deprivation), а другият след една нощ на пълно лишаване от сън (TSD - total sleep deprivation) в състояние на хипоксия (нисък кислород в тялото), в сравнение с нормално количество сън.

Има няколко интересни открития, най-важното от които е, че 20 минути работа на велоергометър подобряват мозъчната функция при всякакви условия: PSD, TSD и хипоксия. Това е полезно да се знае от различни групи хора -  от млади родители до планински катерачи.

"От съществуващите изследвания знаем, че упражненията подобряват или поддържат нашите когнитивни способности, дори когато нивата на кислород са намалени", казва физиологът Джо Костело (Joe Costello) от Университета в Портсмут.

"Но това е първото проучване, което предполага, че също така подобрява когнитивните резултати както след пълно, така и частично лишаване от сън, и когато се комбинира с хипоксия."

Връзката между упражненията и стимулирането на мозъка е отдавна установена, но това проучване дава на изследователите някои полезни допълнителни доказателства.

Например, смята се, че една от причините за връзката между упражненията и работата на мозъка е, че те дават на мозъка допълнителен кислород – но при новото проучване се наблюдават "когнитивни подобрения в среда с ниско съдържание на кислород".

Това от своя страна предполага, че могат да бъдат включени други фактори, като хормони, регулиращи мозъка, или може би повишена възбуда и мотивация.

Ще са необходими допълнителни проучвания, за да се разгледа по-детайлно, но сега имаме полезна нова информация за съня, упражненията и когнитивните способности, тъй като са тествани няколко стресови фактора едновременно.

"Лишаването от сън често се изпитва в комбинация с други стресови фактори", отбелязва физиологът Томас Уилямс  (Thomas Williams) от Университета в Портсмут.

"Например, хората, които се издигат на голяма надморска височина, също има вероятност да изпитат смущения на съня си."

Изследванията показват около 43% от нас не получават препоръчителните 7-9 часа сън на нощ. Това има последствия, когато става въпрос за риска от всичко - от депресия до сърдечни заболявания, засягащи повечето аспекти на нашето физическо и психическо здраве.

Окуражителното е колко бързо бихме могли да се пренастроим и да обърнем тези негативни ефекти – въпреки че очевидно е за предпочитане да си осигурим достатъчно сън всяка вечер като начало, вместо да се опитваме да компенсиране.

"Констатациите значително допълват това, което знаем за връзката между упражненията и тези стресори, и помагат да се затвърди посланието, че движението е лекарство за тялото и мозъка", подчертава Костело.

Справка: The Effects of Sleep Deprivation, Acute Hypoxia, and Exercise on Cognitive Performance: A Multi-Experiment Combined Stressors Study; Thomas B Williams, Juan I Badariotti, Jo Corbett, Matt Miller-Dicks, Emma Neupert et al; Physiology & Behavior; Available online 17 November 2023, 114409; https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2023.114409

Източник: Bad Night of Sleep? This 20-Minute Fix Can Do Wonders, ScienceАlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !