Публикувано е най-голямото проучване за безопасността на ваксините срещу COVID-19 в реални условия

Ваня Милева Последна промяна на 30 август 2021 в 05:20 19527 0

Кредит: Pixabay/CC0 Public Domain

Изследователският институт Клалит в сътрудничество с изследователи от Харвардския университет анализира една от най-големите в света интегрирани бази данни за здравни архиви, за да изследва безопасността на ваксината Pfizer/BioNTech BNT162B2 срещу COVID-19.

Изследването предоставя най-голямата рецензирана оценка на безопасността на ваксината срещу COVID-19 в национална обстановка при масова ваксинация. Проучването е проведено в Израел, който на един ранен етап бе световен лидер по брой на ваксинациите срещу COVID-19.

Предишните оценки на безопасността на ваксините в реални условия разчитаха на доброволно активно докладване от ваксинирани индивиди, за което се знае, че е непълно. Настоящото изследване разчита на анализа на милиони анонимизирани електронни медицински досиета, които са далеч по-изчерпателни.

Освен това, за да осигури необходимия контекст за интерпретиране на констатациите за безопасност на ваксините, това проучване е първото, което изследва широк спектър от нежелани събития както сред ваксинираните индивиди, така и сред неваксинираните индивиди, заразени с коронавирус.

Така бяха проведени два отделни анализа:

1. Анализ на резултатите от ваксинацията: 884 828 ваксинирани индивида на възраст 16 и повече години бяха внимателно съчетани с 884 828 неваксинирани индивиди въз основа на обширен набор от социално-демографски, географски и здравни характеристики. Индивидите бяха разпределени към всяка група динамично въз основа на променящия се статус на ваксинация (235 541 индивида се преместиха от неваксинираната кохорта във ваксинираната кохорта по време на проучването). Процентите на 25 -те потенциални нежелани събития в рамките на три седмици след всяка доза ваксина бяха сравнени между двете групи. Този анализ се проведе от 20 декември 2020 г., стартирането на националната кампания за ваксинация на Израел, до 24 май 2021 г.

2. Анализ на резултатите от инфекцията: За да се даде контекст за горните констатации за безопасност на ваксината, бе извършен отделен анализ, който изчислява процента на същите 25 потенциални нежелани събития сред 173 106 неваксинирани индивиди, заразени с коронавирус, в сравнение със 173 106 внимателно съчетани контроли, които не са заразени с коронавирус. Този анализ е извършен от 1 март 2020 г. (началото на пандемията COVID-19 в Израел) до 24 май 2021 г.

Установено е, че ваксината е безопасна: От 25 изследвани потенциални странични ефекти, е установено, че 4 имат силна връзка с ваксината.

Установено е, че миокардитът е свързан с ваксината, но рядък - 2,7 допълнителни случая в повече на 100 000 ваксинирани индивида. (Случаите на миокардит, наблюдавани след ваксинацията, са концентрирани при мъже между 20 и 34 г.) За разлика от това, коронавирусната инфекция при неваксинирани индивиди е свързана с 11 допълнителни случая в повече на миокардит на 100 000 заразени индивида.

Други нежелани събития, умерено свързани с ваксинацията, са подуване на лимфните възли, лек страничен ефект, който е част от стандартен имунен отговор към ваксинацията, със 78 допълнителни случая на 100 000, апендицит с 5 допълнителни случая на 100 000 (потенциално в резултат на подуване на лимфни възли около апендикса) и херпес зостер с 16 допълнителни случая на 100 000.

За разлика от сравнително малкия брой нежелани реакции, свързани с ваксината, високи нива на множество сериозни нежелани събития са свързани с коронавирусна инфекция сред неваксинирани пациенти, включително: Сърдечни аритмии (3,8 пъти увеличение - 166 допълнителни случая на 100 000 заразени пациенти), увреждане на бъбреците (14,8-кратно увеличение; 125 допълнителни случая на 100 000), перикардит (5,4-кратно увеличение; 11 допълнителни случая на 100 000), белодробна емболия (12,1-кратно увеличение; 62 допълнителни случая на 100 000), дълбока венозна тромбоза (3,8-кратно увеличение; 43 допълнителни случая на 100 000), инфаркт на миокарда (4,5-кратно увеличение; 25 допълнителни случая на 100 000) и инсулт (2,1-кратно увеличение; 14 допълнителни случая на 100 000).

Това проучване се фокусира върху нежеланите събития, които могат да се развият в краткосрочен до средносрочен план след ваксинацията, и тези с клинично значение. Проучването не се фокусира върху често срещани незабавни симптоми като зачервяване и дискомфорт на мястото на инжектиране или повишена температура. Симптомите, настъпили в рамките на 6 седмици от ваксината (три седмици след всяка доза ваксина), се определят като нежелано събитие на ваксината, ако се появят по-често сред ваксинираната група в сравнение с контролната група.

Резултатите от това проучване потвърждават и допълват докладваните по-рано констатации от рандомизираното клинично изпитване на фаза III на Pfizer/BioNTech, което с 21 720 ваксинирани индивида не може да прецени точно и изчерпателно безопасността на ваксините. Големият размер на настоящото проучване позволява по-подробна оценка на безопасността на ваксината при по-широк спектър от нежелани събития.

„Обширното национално разпространение на израелската кампания за ваксинация срещу COVID-19 предостави на изследователския институт Клалит уникална възможност да оцени чрез своите богати и изчерпателни цифрови набори от данни безопасността на ваксината в реални условия, без да се налага да разчита на отделни лица, които активно да докладват странични ефекти", подчертава проф. Ран Балисер (Ran Balicer), старши автор на изследването, директор на изследователския институт Клалит и главен директор по иновации на Клалит.

"Тези резултати показват убедително, че тази ваксина с иРНК е много безопасна и че алтернативата "естествена" заболеваемост, причинена от коронавируса, поставя човек на значителен, по-висок и много по-често срещан риск от сериозни нежелани събития. Тези данни трябва да улеснят информирания индивидуален риск", добавя проф. Балисър, който служи и като председател на Израелския национален експертен консултативен екип за реакция на COVID-19.

"Това проучване хвърля светлина за първи път върху значителните странични ефекти на ваксината срещу коронавирус. Тъй като това е по-всеобхватен анализ, основан на електронни медицински досиета, това са по-надеждни оценки от публикуваните досега, които разчитат на доброволни системи за активно докладване“, обяснява Дорон Нетцер (Doron Netzer), главен медицински директор на здравния отдел на Клалит.

„Към днешна дата един от основните двигатели на колебанието спрямо ваксините е липсата на информация относно потенциалните странични ефекти на ваксините. Това внимателно епидемиологично проучване предоставя надеждна информация за безопасността на ваксините, която се надяваме да бъде полезна за тези, които все още не са взели решение за ваксинация", коментира проф. Бен Райс (Ben Reis), директор на Групата за прогнозна медицина в Бостънската детска болница, Изчислителна здравна информационна програма и Харвардското медицинско училище.

„Тези, които досега са се колебали да се ваксинират поради притеснения относно много редки странични ефекти - като миокардит - трябва да са наясно, че рисковете за същия този страничен ефект всъщност са по-високи сред неваксинираните инфектирани индивиди“, продължава проф. Бен Райс.

„Това изследване е перфектен пример за това как рандомизирани проучвания и бази данни от обсервационно здравеопазване се допълват взаимно. Оригиналното проучване на Pfizer/BioNTech ваксината предостави доказателства за нейната безопасност, но оценките бяха твърде неточни предвид малкия размер на извадката. Този анализ на висококачествената база данни на Клалит емулира дизайна на първоначалното изпитване, използва неговите констатации като еталон и ги разширява, потвърждавайки безопасността на ваксината при широк спектър от нежелани събития. Тази комбинация от доказателства от рандомизирани проучвания и наблюдения е модел за ефикасни медицински изследвания, нещо, което е особено важно по време на COVID", коментира проф. Мигел Ернан, директор на CAUSALab и професор в Харвардското училище по обществено здраве TH Chan.

„Във всички изследвания на безопасността на ваксините голямо предизвикателство е да се гарантира, че тези, които сравняваме за определяне на страничните ефекти са аналогични по други характеристики, които могат да предскажат дали ще получат тези странични ефекти. Това е особено трудно в контекста на бързо нарастваща, насочена към възрастните ваксинационна кампания. Изключителната база данни Клалит даде възможност да се разработи проучване, което да се занимава с тези предизвикателства по начин, който осигурява огромна увереност в изводите, произтичащи от изследването", отбелязва проф. Марк Липсич (Marc Lipsitch), директор на Центъра за динамика на заразните болести и професор в Харвардското училище по обществено здраве.

Изследването е финансирано отчасти от новообявеното сътрудничество на лабораторията на Иван и Франческа Берковиц в Харвардското медицинско училище и изследователския институт Клалит. „Израел предлага уникална среда, в която да се изследват ваксината и нейните ефекти", споделя проф. Исак Кохане (Isaac Kohane), председател на катедрата по Биомедицинска информатика в Харвардското медицинско училище и съдиректор на съвместната лаборатория на Иван и Франческа Берковиц. 

Справка:  Noam Barda et al, Safety of the BNT162b2 mRNA Covid-19 Vaccine in a Nationwide Setting, New England Journal of Medicine (2021). DOI: 10.1056/NEJMoa2110475

Източник: Largest real-world study of COVID-19 vaccine safety published
Clalit Research Institute

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !