Мартин Касабов получава годишната награда по математика на БАН

Математика

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 февруари 2015 в 23:14 9079 0

Мартин Касабов – професор в Департамента по математика на Университета Корнел в Итака, щат Ню Йорк, САЩ, е носител на наградата по математика на Института по математика и информатика за 2014 г.

Наградата се дава на български гражданин на възраст до 40 години за високи постижения в областта на математиката и включва знак, грамота и парична премия, осигурена от дарения. Размерът от 4000 лева на премията за 2014 г. е определен от Научния съвет на Института по математика и информатика.

Международният комитет за наградата с председател акад. Веселин Дренски (София, България) и членове: акад. Джонатан Борвайн (Нюкасъл, Австралия), акад. Едуард Саф (Вандербилд, САЩ), проф. дмн Лъчезар Стоянов (Пърт, Австралия), акад. Видар Томе (Гьотеборг, Швеция) е направил своя избор измежду деветима номинирани.

Мартин Касабов (роден през 1977 г.) защитава дипломна работа в Софийския университет през 1998 г., а през 2003 г. защитава докторска степен в Йейлския университет под ръководството на Филдсовия медалист Ефим Зелманов. На 33 години Мартин Касабов получава едногодишна позиция на професор по чиста математика в Университета в Саутхамптън, Великобритания, а на 34 години става пълен професор в Университета Корнел. Той е награден с още две много престижни стипендии: стипендия на столетието на Американското математическо дружество за 2007 г. и стипендията на Фон Нойман на Института за върхови постижения в Принстън за 2009 г.

Мартин Касабов е поканен за секционен докладчик на Международния конгрес на математиците в Сеул, Корея, през 2014 г. Неговият доклад е на общо заседание на две секции: на секцията по алгебра и на секцията по теория на Ли и обобщения. Той е вторият български математик удостоен с такава чест.

Главните резултати на Мартин Касабов са в комбинаторната теория на групите. Той работи успешно в няколко области на теорията на крайно-породените групи – кули от автоморфизми, топологични попълнения на групите, крайни прости групи, алгоритмични свойства, функции на ръста. Част от неговите резултати са получени съвместно с най-добрите специалисти в тази област като Алекс Любоцки, Анер Шалев, Роберт Гуралник, Уилиям Кантор, Игор Пак, Марк Сапир. Сред тях е и друг силен млад български математик – Николай Николов от Оксфорд, Великобритания

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !