25 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Екзотични начини за разрязване на пица

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 10 януари 2016 в 11:20 215281
Снимка: kettlepizza.wordpress.com

Нови и екзотични начини да си нарежете пицата, с които може да впечатлите приятелите си следващия път, когато си поръчате храна за вкъщи, ви предлагат двама британски математици. 

Повечето от нас разделят една пица с помощта прави разрези, които се срещат по средата. Но ако някои предпочитат крайчето, а други - центъра на пицата и естествено всички настояват за справедлив дял, се получава интересна геометрична задача, за която ни разказва NewScientist.

В математиката това е известната задача за разделяне на равнината с еднакви фигури или периодичните мозайки, като в случая се разделя кръг.

Задачата е да се раздели пицата на 12 парчета с еднаква форма, шест от които формират звезда в центъра, а другите 6 си допъват краищата.

Може да започнете като изрежете на извити триъгълни части цялата пица, а след това разделите тези парчета на две, за да получите вътрешната и външната група, както е показано:

Това е общо взето принципът, върху чиято основа може да се създадат още много начини за рязане на пица, предложен от Джоел Хадли (Joel Haddley) и Стивън Уъзли (Stephen Worsley) от университета в Ливърпул, Великобритания. И макар приложението да ви се струва малко несериозно, работата н аматематиците е отразена в публикация в arxiv

Може да създадете подобни мозайки от извити парчета с всякакъв нечетен брой страни -  5, 7 и така нататък - след което ги разделяте на две части, както в горния случай.

"Математически няма ограничение за броя на ъглите", обяснява Хадли, макар че за повече 9-ъгълник схемата е непрактична.

Хадли и Уъзли отиват още по далече като изрязват клинове в ъглите на техните форми, създавайки странни, "бодливи" парчета, които все още образуват кръг и са еднакви. На схемата се вижда как може да се случи това с петоъгълници. "Това е наистина изненадващо", коментира Хадли.


"Нямам представа дали нашата работа има някакви приложения изобщо, извън разрязването на пица", отбелязва Хадли, който е изпробвал метода на практика, но по думите му резултатите са "интересни математически, а и може да направите някои хубави снимки".


забравих си ито 10.01 2016 в 13:25 1
+ 18
- 4
А мен са ме учили да не си играя с храната!
 
Още от : Математика
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.