Нов вид клетки, открити в перикарда, дават надежда за лечение на сърдечни травми

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 24 юли 2019 в 00:25 4551 0

Кредит pixabay

Учени от Университета в Калгари откриват непознати досега клетки в перикардната течност около сърцето. Това откритие може да доведе до нов тип лечение при пациентите със сърдечни травми. Изследването е публикувано наскоро в списание Immunity.

Сътрудничеството между лабораториите Kubes и Fedak открива, че този специфичен вид клетки, Gata6+, макрофаги от перикардната кухина, помагат за заздравяването на наранено сърце при мишки. Клетките са открити в течността, изпълваща перикарда (торбичка, обвиваща сърцето) при мишки със сърдечна травма. С помощта на професор Пол Федак (Paul Fedak), кардиохирург и директор на Сърдечносъдовия център Либин в Албърта, същите клетки са открити и в човешкия перикард при пациенти със сърдечни травми, което потвърждава, че тези клетки могат да участват в създаването на нова терапия за лечение на сърдечни заболявания.

Кардиолозите преди никога не са изследвали възможността клети извън сърцето да участват в заздравяването и лечението на сърце след травма. За разлика от други органи, сърцето има много малка способност да се самовъзстановява и затова сърдечните заболявания са първата причина за смъртността в Северна Америка. 

"Откритието, че нов вид клетки могат да помогнат в лечението на наранен сърдечен мускул, ще отвори вратата за създаването на нови терапии и ще даде надежда на милиони хора, страдащи от сърдечни заболявания. Отдавна е известно, че сърцето се намира в торбичка, изпълнена с течност. Сега обаче знаем, че тази перикардна течност е богата на клетки, спомагащи заздравяването. Те може да са ключът към заздравяването и регенерацията на нов сърдечен мускул. Възможностите са нови открития и иновативни нови терапии са вълнуващи и важни", споделя проф. Федак.

Работейки в интердисциплинарен екип, научните работници, заедно с клиничния специалист сърдечен хирург, успяват да открият клетките за по-малко от три години, което е относително кратък период изследването да мине от лабораторни модели и животни, към хора. 

Проф. Федак се надява, че изследването ще се разшири към възможностите за лечение на човешко сърце и отново програмата ще комбинира лабораторни и клинични специалисти, за да се открият потенциални нови видове терапия за възстановяване.

Източник: Science daily - New cell discovered that can heal hearts

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !