Възможно ли е да „се заразим“ със затлъстяване или рак?

Ваня Милева Последна промяна на 18 февруари 2020 в 00:20 12526 0

Кредит Wikimedia Commons

Нашите предци са страдали от пристъпи на малария, смъртоносни туберкулозни инфекции, постоянни огнища на сифилис и рани, които никога не заздравяват. Но въоръжени с ваксини и антибиотици, съвременните хора вече могат да избегнат или да бъдат лекувани от тези и много други заразни заболявания - болести, причинени от инфекциозни агенти, които могат да се предават между хора или от животни на хора. 

В днешно време обикновено хората не умират от заразни болести, а по-скоро от такива, които не могат да се предават на други хора. Около 41 милиона души по света умират всяка година от сърдечно-съдови заболявания, рак, респираторни заболявания, диабет или друго хронично заболяване. Неинфекциозните заболявания представляват повече от 70% от всички смъртни случаи в световен мащаб, според Световната здравна организация

По дефиниция се смята, че неинфекциозните заболявания възникват от комбинация от генетични фактори, фактори на околната среда и начин на живот, а не се предават от бактерии, гъбички или вируси. През последните години обаче учените разбраха, че обществото от микроби във и върху човешкото тяло - известни като микробиома - има голямо влияние върху здравето ни. Възможно ли е неинфекциозните заболявания всъщност да се пренасят между хората чрез микробиомата?    

Някои учени смятат, че отговорът е „да“. 

Интересна хипотеза 

Според изследванията общностите от микроби, които живеят в човешкото тяло помагат да се насочва функционирането на различни физиологични системи, включително метаболизъм, храносмилане и имунна защита. Учените все още не разбират напълно какво отличава здравословната микробиома от нездравословната, но някои заболявания изглежда са свързани с бактериалния дисбаланс в организма.

Например хората с диабет, възпалителни заболявания на червата и сърдечно-съдови заболявания често имат различна колекция от бактерии в червата си от хората, които не страдат от тези болести, според статия, публикувана в списание Science. Документът предполага, че здравите хора потенциално биха могли да „прихванат“ аспекти на тези заболявания чрез излагане на тези микроби.  

"Мисълта, че [неинфекциозните болести] всъщност могат да са заразни, е доста радикална и [тази хипотеза] ни дава съвсем нов начин на мислене за тези заболявания", заяви за Live Science авторът Б. Брет Финлай (B. Brett Finlay), микробиолог от Университета на Британска Колумбия във Ванкувър.

Няколко скорошни проучвания накараха Финлай и неговите колеги да формулират тази хипотеза, но проучване от 2019 г., проведено на Фиджи, силно „наклони везните“, коментира Брет Финлай. 

В това проучване изследователите събират проби от слюнка и изпражнения от около 290 души, живеещи в непосредствена близост, за да определят видовете бактерии, които се появяват в устата и червата им. Резултатите, публикувани през март 2019 г. в списание Nature Microbiology, разкриват различни модели на предаване на бактериите във всяка общност, особено сред хора, живеещи в едно домакинство. Макар майките и техните деца да имат много общи микроби, микробиомите на съпрузите изглежда са с най-много прилики. Екипът дори е можел да предвиди кои участници в проучването са двойки въз основа само на микробиомите им.

Проучването във Фиджи предполага, че поне някои елементи от микробиомата могат да се предават между хората. Но дали предаваните микроби всъщност могат да предизвикат заболяване? Доста вероятно. 

Съпрузите на хора с диабет тип 2 например има по-голяма вероятност сами да развият болестта в рамките на една година от диагнозата на партньора си, отбеляза Финлай. При изследване при моделни животни на болестта безмикробни мишки развиват симптоми на диабет след като им е направена натоварена с бактерии фекална трансплантация от болна мишка. Подобни тенденции са открити при възпалителните заболявания на червата, както при хора съпрузи, така и при моделни животни. 

Дори сърдечно-съдовите заболявания може да са свързани с наличието на конкретни бактерии в червата, отбелязва Финлай. Някои микроби произвеждат ензим, който разгражда червеното месо до съединение, наречено триметиламин N-оксид (TMAO). Хората с висока концентрация на TMAO в кръвта си имат голяма вероятност да развият сърдечно-съдови заболявания и рискът им се повишава, ако тези чернодробни бактерии се появят в червата им. 

Проучванията показват, че бактериите могат да предизвикат сърдечно-съдови заболявания, ако се прехвърлят от човек в мишка, но не е известно дали същото може да възникне и при хората. 

Проверка на идеята 

Допълнителните проучвания показват, че неинфекциозни заболявания могат да се повлияят от бактериите и че тези бактерии могат да се прехвърлят от човек на човек.

"Нашата лаборатория показа, че микробите в ранен жизнен етап влияят изключително много на астмата ... и ние имаме някои много вълнуващи предварителни данни за Паркинсон", разказва Финлай. Микробите също така променят имунната функция, което може да се окаже подходящо за пациенти с рак, чиято имунна система не успява да разпознае и атакува туморите в тялото, добавя той. 

Затлъстяването, основен рисков фактор за неинфекциозните заболявания, включва и потенциално преносими микроби. Мършавите мишки затлъстяват, когато получават фекална трансплантация от вече затлъстели мишки, докато при хората със затлъстели приятели или братя и сестри има по-голяма вероятност да затлъстеят от тези, които нямат затлъстели приятели или братя и сестри. Животът в страна с висока степен на затлъстяване също повишава риска от затлъстяване. 

Но всички тези изследвания повдигат един логичен въпрос: 

Могат ли учените да кажат кои аспекти на дадено заболяване могат да бъдат свързани с проблемните микроби, за разлика от начина на хранене, упражненията, гените или факторите на околната среда?

На този въпрос е трудно да се отговори, коментира Финлай.

"В идеалния случай се прави фекален преход от болен човек в здрав и се причинява заболяването, но разбира се, това не може да се направи по етични причини", разсъждава Финлай.

За да проверят хипотезата си, той и неговите колеги трябва да разчитат на моделни животни и проучвания на популациите, подобни на тези, проведени във Фиджи. Ако може някакви неинфекциозни заболявания да се предават чрез микроби, последните трябва да отговарят на три критерия:

• да се проявяват ясно при болни хора за разлика от здрави хора;

• да могат да се изолират в гостоприемника на болестта и

• да предизвикват заболяване, когато се прехвърлят в здрави животни.

"Идентифицирайки механизмите по-нататък, всъщност можем да тестваме тези механизми, да ги инхибираме ... и наистина да покажем, че са замесени микробите", отбелязва Финлай. 

След като учените изяснят как и дали неинфекциозните заболявания се пренасят между хората, те могат да разработят лечение за „коригиране“ на болните микробиоми. Някои компании вече започнаха да разработват така наречените пробиотици от второ поколение за възпалителни заболявания на червата, приготвени от смес от микроби, предназначени да възстановят баланса на микробиома на червата, разказва Финлай. Промените в храненето, фармацевтичните продукти и в краен случай фекалните трансплантации също могат да послужат като потенциални възможности за лечение. Фекалните трансплантации включват поставяне на изпражнения от здрав донор в дебелото черво на друг човек, за да се съживи неговата общност чревни бактерии.

„„Репопулирането“ на хора с лабораторни смеси от микроби вероятно е по-добро [от използването на фекални трансплантации], тъй като знаем какво точно става и не трябва да се притесняваме, че може да има някакъв вирус в транспланта, който не сме открили, коментира Финлай. Фекални трансфери ще бъдат лицензирани само за коригиране на "сериозни заболявания", тъй като процедурата ще трябва да се повтаря многократно, добавя той.

Учените все още имат много да проучват как нашите вътрешни бактерии оформят нашето здраве. В човешкия организъм живеят и гъбички и вируси, които могат също да дават възможност за преминаване на „неинфекциозни“ болести от човек на човек. Ако с времето хипотезата на Финлай се подкрепи, това може да доведе до съвсем ново разбиране на неинфекциозните болести.     

"Това има значителни последици за общественото здравеопазване", коментира Финлай, "и по-нататък предполага, че грижата за собствените ни микроби няма да бъде от полза само за нас, но и за близките ни хора."

Справка:

Are noncommunicable diseases communicable? , B. B Finlay, CIFAR Humans, the Microbiome, Science: Vol. 367, Issue 6475, pp. 250-251

DOI: 10.1126/science.aaz3834

Източник:

Can You 'Catch' Cancer or Obesity from Other People?, Live Science

Contagious diseases are those diseases which can be transmitted from person to person

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !