10-те най-често използвани ненужни медицински тестове и лечения

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 октомври 2017 в 00:00 10996 2

Ненужни лекарства.

Предписани изследвания, които не разкриват проблема или разкриват "проблем", който всъщност не съществува.

Процедури, в които има по-голям риск, отколкото полза.

Някои от най-бруталните примери за медицински злоупотреби в Америка са очертани в ново проучване, публикувано в Journal of the American Medical Association, на изследователи от Школата по медицина към Университета на Мериленд (UM SOM), съобщава EurekAlert

Целта на учените, направили изследването, публикувано в JAMA Internal Medicine, не е да опозорят лекарите, а да направят здравеопазването по-ефективно, да спестят средства, неудобства и болки на пациентите.

Да вземем например прилагането на стрес теста. Той включва ходене на бягаща пътека, докато монитори записват сърдечната честота, сърдечния ритъм и кръвното налягане. Това е полезен тест за хора, които имат симптоми на сърдечни заболявания като болка в гърдите, когато са активни или под стрес. Но няма полза за хора, които се чувстват добре.

Около 15% от случаите на прилагането на стрес теста показват проблеми със сърцето, които в действителност не съществуват. Тези "заблуждаващи данни" може да доведат до ненужна тревога и по-нататъшно изследвания, които често включват инвазивна ангиограма. За извършване на това изследване лекаря трябва да вмъкне тънка тел и пластмасова тръба, наречена катетър, в кръвоносен съд в слабините и маневрирайки да стигне до сърцето. При ангиографията усложненията не са рядкост.

Снимка: The College of St. Scholastica

Проучването e проведено от д-р Даниел Морган (Daniel Morgan), доцент по епидемиология и обществено здраве и инфекциозни заболявания в UM SOM, и ръководител на инфекциозна болница в Медицинския център Балтимор.

За това изследване д-р Морган и колегите му изследват повече от 2200 статии в различни медицински списания. Той и колегите му извеждат 10-те най-често срещани лоши практики.

10-те прекомерно употребявани тестове и лечения са:

1. Трансзофагеална ехокардиография (Transesophageal Echocardiography - ТЕЕ)

Снимка: МPR

TEE е инвазивен тест, който се използва за диагностициране на сърдечни проблеми, които могат да доведат до инсулт. Въпреки че тестът има репутацията на чувствителен, скорошно проучване установи, че не дава по-добри резултати от по-прост тест. Тъй като това е инвазивна процедура, която изисква назначаване и прилагане на успокоителни, тя има повишени рискове за пациентите в сравнение с други алтернативи.

2. Компютърна томография белодробна ангиография (Computed Tomography Pulmonary Angiography - CTPA)

Снимка: МPR

Използването на този тест в отделенията за спешна помощ се е увеличило значително през последните години. Методът позволява откриването на тромб, запушващ белодробна артерия, в рамките на пет минути, но излага пациента на йонизиращо лъчение. Изследователите установяват, че тестът е употребяван прекалено често в сравнение с по-малко рискови тестове. Прекалената употреба на CTPA може да доведе до забавяне, по-високи разходи и вреди на пациентите от ненужното излагане на радиация и контрастна боя.

3. Компютърна томография при пациенти с респираторни симптоми 

Снимка: МPR

Компютърната томография, хай-тек технология за сканиране, се използва все по-често при пациенти с респираторни симптоми. Проучването установи, че се използва и при пациенти, които нямат животозастрашаващи респираторни симптоми. В тези случаи компютърната томография може да доведе до фалшиви положителни резултати. Той също носи рискове за пациентите, като ги излага на радиация, а между 1,5 и 2% от всички ракови заболявания в САЩ се дължат на радиация от компютърна томография.

4. Ултрасонография на каротидните (сънните) артерии и стентиране

Снимка: МPR

Новото проучване установи, че повече от 90% от каротидната ултрасонография при пациенти без симптоми, които в крайна сметка имат стентове или операция, се извършва при несигурни или неподходящи показания. Това предполага, че много от тези процедури може да са ненужни, като се има предвид риска от стентиране или операция.

5. Агресивна терапия на рака на простатата 

Снимка: МPR

Изследване на хора, които са имали операция на рак на простатата, след като са били диагностицирани чрез кръвен тест, установи, че смъртността, свързана с рака, е 1%, без разлика между групите, които са били лекувани, и тези, които не са лекувани. Също така ракът на простатата най-често се открива в зряла възраст, кoгато заболяването се развива относително бавно. Пациентът може да умре по други причини, много преди болестта да се развие до късния си етап. При това интензивното лечение може да доведе до еректилна дисфункция, висока тревожност и други затруднения. Това показва, че рисковете от лечението може да надхвърлят ползите при много пациенти. 

6. Допълнителният кислород не помага на пациентите с ХОББ (Хронична обструктивна белодробна болест) и умерен недостиг на кислород 

Снимка: МPR

Това проучване установи, че даването на допълнително кислород на пациенти с хронична обструктивна белодробна болест, които са имали само лек недостиг на кислород, не подобрява качеството на живот или белодробната функция.

7. Няма полза от операция на увреден менискусен хрущял на коляното 

Снимка: МPR

Това изследване установи, че операциите на увреден менискус не подобрява симптомите. Консервативното лечение и рехабилитацията са по-ефективна стратегия - с по-малко рискове и по-ниски разходи, твърдят изследователите.

8. Няма особена полза от оралното хранене на хоспитализирани пациенти

Снимка: МPR

Недохранването може да бъде свързано с по-лоши резултати за хоспитализираните пациенти. Но това проучване установи, че прилагането на хранителна интервенция на критично болни пациенти в повечето случаи хранене през устата не променя нищо в общата смъртност или продължителността на престоя в болницата. Изследователите заключават, че допълнителното орално хранене не трябва редовно да се прилага, тъй като няма полза за пациентите.

9. Стратегии за намаляване на злоупотребата с антибиотици

Снимка: МPR

Почти половината от случаите на употреба на антибиотици е неподходяща, подлага пациентите на риск от нежелани реакции на лекарства и увеличава общия риск от резистентни бактерии. Това проучване изследва няколко метода за намаляване на процента на предписаните антибиотици от лекарите. Най-ефективният подход е да се покажат на лекарите същите показания с правилни рецепти. В тази група неподходящите рецепти намаляват от почти 20% на по-малко от 4%. В този контекст партньорският натиск може да бъде ефективен.

10. Ненужно сканиране на сърцето

Снимка: МPR

Модерното изобразяване на сърцето при пациенти с болки в гърдите се употребява три пъти повече през последното десетилетие. На много пациенти с нисък риск се предписват изследвания, които могат да доведат до ненужна хоспитализация и интервенция. Съвместното вземане на решението за предприемане на процедурата ще намали броя на тестовете при пациенти с нискорискова болка в гърдите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

08.10 2017 в 21:40

Сега доволен ли си?
Не бих си добавил 10 точки, ако ти не беше писал тая минус една. И така ще е всеки път, така че моя рейтинг непрекъснато ще расте. А ти ще си умреш в тинята.

23293

1

Стефан

08.10 2017 в 19:25

Е, то тия глупости дойдоха у нас, именно от щатите. И не само у нас. Ама нали са много скъпи, и "някой" плаща - на кой му пука за ползата за пациента?
40% от умиращите в американските болници, умират от лекарствена несъвместимост. Понеже който трябва, черпи лекарите, за да сипват на нещастниците какво да е, стига да е скъпо, и от тяпното.
Интереса клати феса.