31 януари 2023
Категории
 •  Космос
 •  Физика
 •  Науки за земята
 •  Биология
 •  Медицина
 •  Математика
 •  Научни дискусии
 •  Разни
FACEBOOK

6 неща, на които трябва да научим децата си, за да са успешни, според науката

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 30 юли 2017 в 00:00 78140
Фрагмент от корицата на книгата "Becoming Brilliant: What Science Tells Us About Raising Successful Children"

Не е лесно да се възпитават деца, а родителите се лутат между противоречивите съвети как да направят така, че децата им да станат щастливи и успешни деца.

Една нова книга от психолози твърди, че преобладаващият подход е погрешен, съобщава NPR.

Трябва да се фокусираме не върху "успеха" в училище, а върху социалните взаимоотношения и да ги научим как да станат добри граждани.

Така твърдят двама професори, които са писали книгата: Becoming Brilliant: What Science Tells Us About Raising Successful Children.

"В момента обучаваме децата да правят това, което правят компютрите, като изплюват обратно само факти" разказва Кати Хирш-Пасек (Kathy Hirsh-Pasek), професор в Университета Темпъл във Филаделфия. "А компютрите винаги ще бъдат по-добри в това, отколкото хората".

Ако помислим така, трябва да преобърнем нашите представи за това какво е успех в училище и извън училище, казват психолозите.

Вместо това, ние трябва да се съсредоточи върху шестте постулата на родителското възпитание, казват професор Хирш-Пасек и съавторът Роберта Голинкоф (Roberta Golinkoff) от Университета на Делауеър.

Това са сътрудничество, комуникация, знания, критично мислене, креативност и доверие - изброени по реда на тяхната важност.

 1. Сътрудничеството учи децата да си взаимодействат с други хора и е от ключово значение в и извън училище.
 2. Комуникацията включва говорене, четене, писане и слушане.
 3. Знанията се изграждат чрез комуникацията. Не можете да научите нещо, ако не сте се научили как да го разберете или прочетете.
 4. Критичното мислене разчита на знанията - то служи за това, какво да правим със знанията.
 5. Креативността е следващата стъпка, защото трябва да знаете нещо достатъчно добре, за да направите нещо ново.
 6. Доверието е от решаващо значение, за да се научат децата да поемат безопасни рискове.

"Сътрудничеството е всичко, от получаване заедно с другите, за да контролират своите импулси, така че не може да отстрани някой друг на разстояние от люлка", обяснява проф. Хирш-Пасек.

Всичко, което детето ви прави, в класната стая или у дома, трябва да се изгражда на тази основа.

Авторите дават нагледен пример за насърчаване на критичното мислене - трябва никога да не ги спирате, когато задават въпроси.

И трябва да ги насърчавате да искат повече и да искат да разберат как мислят другите хора.

Те подчертават, че социалното взаимодействие между родители и дете - вместо телефони и компютри - е това, което подпомага развитието на тези умения у детето.

"Това, което правим с малките деца днес, ще има значение през последните 20 години", коментира Хирш-Пасек.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.