Абортът вече не е незаконен в Северна Ирландия

Ваня Милева Последна промяна на 23 октомври 2019 в 00:00 2960 0

Статут на законите за абортите по света.

Картата се нуждае от актуализация.  Източник: Wikimedia Commons

     Абортът по желание е законен
     Ограничен до случаи на риск за живота на майката, психичното и физическото й здраве, при изнасилване, малформации на плода и/или социално-икономически фактори
     Ограничен до случаи на риск за живота на майката, психичното и физическото й здраве, при изнасилване и/или малформации на плода
     Само за случаи на риск за живота на майката, психичното и физическото й здраве и/или изнасилване
     Ограничен е само за случаи на риск за живота на майката, психичното й здраве и/или физическото й здраве
     Ограничен само до случаи на риск за живота на майката
     Незаконен, без изключения
     Няма информация

Абортът в Северна Ирландия вече е легален. От полунощ в понеделник, 21 октомври, жените и момичетата от тази част на Великобритания могат законно да имат достъп до аборт и да търсят медицинска помощ, а правителството на Обединеното кралство ще финансира пътуванията им до Англия за процедурата.

Британският закон, който определя аборта за престъпление срещу личността е от 1861 г. Абортите са легализирани в някои случаи през 1967 г., но не и в Северна Ирландия, където процедурата остава незаконна дори в случаи на изнасилване, кръвосмешение и когато плодът има малка вероятност да оцелее.

В резултат на това много жени от Северна Ирландия пътуват до Англия и Уелс, за да извършат аборт. През 2018 г. такива пътувания са направили 1 053 жени, 192 повече в сравнение с предходната година. Не е известно колко от възпрепятстваните да извършат такова пътуване може да са купили хапчета за аборт онлайн.

През 2015 г. Върховният съд на Белфаст постанови, че законите за абортите в Северна Ирландия са в нарушение със законодателството за правата на човека. Четири години по-късно, през юли тази година, депутатите в Уестминстър гласуваха да се приеме закон, който отменя забраната на 22 октомври, ако събранието на Северна Ирландия не се събере преди това. Политиците на юнионистите, които са против либерализацията на законите за абортите, излязоха с петиция за свикване на Събранието, но до 21 октомври не можаха да предприемат действия, защото не бе избран спикер.

От вчера, 22 октомври продължаващите съдебни преследвания като това на майка, закупила хапчета за аборт за 15-годишната си дъщеря, ще бъдат прекратени. Аборти ще могат да започнат не по-късно от 31 март 2020 г. да се извършват от местните здравни служби.

„Тези временни правила, което влизат в сила днес, са полезни за осигуряване на безопасни и милосърдни грижи при аборт“, коментира в изявление Каролин Бейли (Carolyn Bailie), председател на Комисията на акушер-гинеколозите и гинеколозите в Северна Ирландия. „Работим в тясно сътрудничество с колегите от Обединеното кралство, за да гарантираме, че е налице подходящо обучение и поддръжка, за да дадем възможност на нашите клиницисти да предоставят безопасни услуги за аборт в Северна Ирландия“.

Има ли ембрионът на 6 седмици сърце?

И докато Северна Ирландия декриминализира абортите, през последните няколко години шест американски щата - Кентъки, Мисисипи, Охайо, Джорджия, Айова и Северна Дакота - приеха закони, които определят сърдечния ритъм като условен „показател за живот" или момента, в който може да бъде открит „сърдечен ритъм на ембриона“, след който е забранен аборта след шестата седмица след забременяването. Още четири щата имат подобни законопроекти. Най-драконовски намерения има Сенатът на Алабама, който гласува законопроект, който ако стане закон, ще направи извършването на аборт престъпление, наказуемо с до 99 години затвор.

Този критерий на „сърдечния ритъм”, наречен на английски „heartbeat bills”, все по-често се използва от активистите срещу абортите, но няма никакво научно основание.

Акушер-гинеколозите съобщават, че терминът „сърдечен ритъм на ембриона” е подвеждащ и че това научно недоразумение може да допринесе за негативно обществено мнение за абортите. Защото въпреки че могат да бъдат открити пулсиращи клетки в ембрионите още на шестата седмица, този ритъм - откриван от лекарите чрез ултразвук - не може да бъде наречен „сърдечен ритъм“, защото ембрионите нямат на този етап сърца.

„На шест седмици ембрионът образува това, което в крайна сметка ще се развие в зрели системи. Има незряла неврологична система, има и много незряла сърдечно-съдова система“, коментира Дженифър Кернс (Jennifer Kerns), преподавател в Университета на Калифорния, Сан Франциско, и директор на отдела за научни изследвания в акушерството и гинекологията в болницата в Сан Франциско.

"От много ранен етап различните клетки са програмирани да правят различни неща в това, което в крайна сметка ще стане напълно функциониращо човешко тяло". Ритъмът, посочен в забраните за аборт на шестата седмица, обяснява Кернс, „идва от група клетки с електрическа активност. Ние по никакъв начин не говорим за каквато и да е сърдечно-съдова система”.

Популяризирането на „сърдечния ритъм“ като термин е част от усилията на консерваторите да се предложи нов, много по-ранен стандарт на жизнеспособност, термин, използван за описание на момента, в който плодът има добър шанс за оцеляване извън утробата с максимална медицинска намеса, коментира Кернс. Твърдението, че шестседмичен ембрион е жизнеспособен, просто не е вярно. Въпреки че не съществува консенсус за времето, когато плодът се смята за жизнеспособен, повечето лекари смятат, че това е не по-рано от 24 седмици.

"Ние сме сигурни, че когато се забрани аборта, майчината смъртност ще се увеличи", подчертава Кернс. 

Източник: 

Abortion is now no longer illegal in Northern Ireland, New Scientist

Embryos Don’t Have Hearts, The CUT

'HEARTBEAT' BILLS GET THE SCIENCE OF FETAL HEARTBEATS ALL WRONG, Wired

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !