06 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Ароматната храна ни прави дебели

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 17 юли 2017 в 10:14 53441

Този свят трябва да е специален вид на ада, ако миризмата на храна е достатъчно, за да ви накара да наддавате на тегло.

Но заглавието в ScienceDaily за едно последно изследване за затлъстяването казва точно това, макар че миризмата според него, може да ви направи дебел само, ако сте конкретен вид мишка.

Проучването е публикувано в Cell Metabolism.

Нашето обоняние е от ключово значение за удоволствието ни от храната, така че може би не е изненадващо, че в експерименти в Университета на Калифорния, Бъркли, мишките с наднормено тегло, загубили обонянието си, губят и тегло.

Изследователите разработват начин за временно премахване на обонянието при възрастни мишки и откриват, че тези мишки, които са загубили обонянието си, могат да ядат богата на мазнини храна и да запазят на нормално тегло, а мишки от същото котило, запазили обонянието си наддават до два пъти нормално тегло при една и съща богата на мазнини диета. Мишките, лишени от усещането за мирис, изгарят излишната мазнина вместо да я натрупат, което предполага връзка между обоняние и метаболизъм.

След като изследователите от Университета на Калифорния, Бъркли, временно елиминираха усещането за миризма у мишката вдясно, тя остава с нормално тегло, консумирайки храна с високо съдържание на мазнини. Мишката вляво, която е запазила обонянието си, затлъстява при същата висококалорична диета. Céline Riera & Andrew Dillin, UC Berkeley

След това изследователите от Калифорнийския университет в Бъркли обединяват усилията си с колегите си в Германия, които имат щам мишки, които имат по-чувствитвлни обонятелни рецепторни неврони, и откриват, че са наддали повече тегло при стандартна диета, отколкото нормалните мишки.

"Хората с хранителни разстройства понякога им е трудно да контролират колко храна поглъщат и постоянно са гладни", разказва Селин Риера (Céline Riera), съавтор на изследването от Университета на Калифорния, Бъркли. "Смятаме, че обонятелните неврони са много важни за контролиране на удоволствие от храната и ако има начин да се регулира този път, може да успеем да блокираме глада у такива хора и да им помогне при контролирането на приема си на храна."


samael
Рейтинг : 31695
18.07 2017 в 11:38 1
+ 1
- 0
ДЖУРналисти и наука са две абсолютно несъвместими понятия!!!
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.