Астронавт прави зашеметяваща снимка на полярни сияния над Земята

Ваня Милева Последна промяна на 28 септември 2021 в 08:23 7832 0

Полярното сияние, заснето от МКС, 20 август 2021 г. Кредит: T. Pesquet/ESA/NASA

Астронавтите на Международната космическа станция имат възможност да се наслаждават на забележителни гледки към Земята всеки ден, но едно явление, което споделят, неизменно ни възхищава: полярните сияния.

Астронавтът на Европейската космическа агенция Томас Песке сподели изумителна снимка на полярните светлини от 400 км над Земята в петък. Това е едно от най-добрите изображения на полярното сияние, заснети някога от МКС.

Снимката, която Песке направи на 20 август, показва зелени панделки, които се извиват по цялата планета, извиват се високо в атмосферата близо до хоризонта и избледняват в изблици червена светлина в далечината. Под цветната картина се вихрят облаци над океана.

Астронавтът на ESA Томас Песке снима полярното сияние от МКС, 20 август 2021 г. Кредит: ESA/NASA-T/Pesquet

"Още едно полярно сияние, но това е специално, защото е толкова ярко", споделя Песке в Twitter.

Той не уточнява къде на планетата са тези светлини, нито дали са северното сияние или южното сияние.

Полярните сияния като цяло са резултат от сблъсъка на заредени частици от Слънцето с атмосферата на нашата планета. Частиците се насочват към полюсите от магнитното поле на Земята, след което взаимодействат с частици в нашата атмосфера.

Този поток от слънчев вятър, както е известен, непрекъснато се излива над Земята, но понякога изригванията на Слънцето изпращат по-големи вълни от частици, генерирайки поразителни сияния като това.


Aurora Australis, видяна от Международната космическа станция, 25 юни 2017 г. Кредит: NASA

Всеки, който обикаля около Земята, вероятно ще зърне тези светлини. Първият туристически екипаж на SpaceX ги видя, докато обикаляше по-рано този месец.

Тази мисия, наречена Inspiration 4, изпрати четири цивилни в орбита за три дни. Командирът на мисията, милиардерът Джаред Айзъкман, отговори на снимката на Песке в Twitter, като каза, че екипажът му също е виждал полярното сияние, но „не такова“.

Подобно на групата на Айзъкман, Песке също лети в космоса на борда на космическия кораб на SpaceX Crew Dragon. Той е част от втората пълна астронавтска мисия на компанията, известна като Crew-2.

„Не бях изненадана от полярните сияния, но бях някак очарована от това колко наистина спиращи дъха са те и колко хипнотизиращо беше да го видя със собствените си очи“, коментира колежката на Песке, астронавтът на НАСА Меган Макартур.

Пескет и Макартур се завръщат на Земята през ноември.

Източник: Business Insider.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !