Блекджек - военният вариант на спътниковата мрежа Starlink на Илън Мъск

Ваня Милева Последна промяна на 14 май 2020 в 00:00 2577 0

DARPA

DARPA, изследователското крило на американските военни, се готви да пусне орбитална сателитна мрежа, подобна на Starlink на SpaceX.

Първият спътник за мрежата Blackjack ще стартира по-късно тази година, съобщава C4ISRNET. Въпреки че все пак предстоят много тестове, симулации и стартове, които да бъдат извършени преди Blackjack да приключи, ходът може да бъде важна първа стъпка към нова глобална военна комуникационна мрежа.

Първият от многото

Подобно на мрежата Starlink, Blackjack в крайна сметка ще се превърне в съзвездие от нискоорбитални спътници, които покриват земното кълбо.

„Blackjack се стреми да разработи и утвърди критични елементи на глобалните високоскоростни автономни мрежи на ниска околоземна орбита“, гласи изявлението на DARPA, предоставено на C4ISRNET, „доказвайки възможностите си да осигури на Министерството на отбраната високосвързано, устойчиво и постоянно покритие".

Предстоящото изстрелване на сателита Mandrake 1, както и следващите три старта, планирани за 2021 г., ще послужат като демонстрация на прототип за някои от технологичните възможности, очаквани от цялостната мрежа Blackjack. Те включват суперкомпютърна обработка, комуникация с тактически радиостанции и междусателитна комуникация.

„Важно е да постигнем правилния дизайн“, заяви мениджърът на програмата Blackjack Пол Томас (Paul Thomas) пред C4ISRNET. „Ние се съсредоточихме първо върху полезните товари, а след това върху автономната система за управление на мисията, която наричаме Pit Boss. Предвиждаме, че ще започнем да интегрираме първите два военни полезни товари през следващото лято с изстрелване в края на 2021 г., последвано от остатъка от демонстрационното подсъзвездие Blackjack през 2022 г.“

Източник:

DARPA Is About to Launch a Military Version of SpaceX’s Starlink, futurism

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !