06 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Чуйте първите викове на малкото на пандата Мей Сян в зоопарка Смитсониън (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 август 2015 в 10:39 42440

Гигантската панда в зоопарка на Вашингтон е родила бебета близнаци в събота. Първото бебе се родило в 17,34 ч. (00:34 бълг. време ), а второто пет часа по-късно.

Зоолозите в Националния зоопарк Смитсониън във Вашингтон открили, че Мей Сян е бременна по време на ултразвуково изследване миналата седмица. Раждането се случи малко по-рано - специалистите предполагаха, че Мей Сян ще роди в началото на следващата седмица или в началото на септември.

Зоопаркът съобщи, че двете малки са здрави. Чуйте първите викове на малкото на пандата Мей Сян в зоопарка Смитсониън.

Досега Мей Сян е родила четири мечета, две от които починаха. Едното от оцелелите останало в зоопарка, а другото е било предадено на Китай. Женските панди могат да заченат само два или три дни в годината, което води до много ниско ниво на възпроизвеждане. Мей Сян е била подложена на изкуствено оплождане през април. Първия път със замразена сперма от Хуей Хуей – гигантска панда, живееща в Китай, а втория - от друга гигантска панда от зоопарка във Вашингтон. 

Зоолозите наблюдаваха раждането на две уебкамери в волиерата Panda Cam.

Гигантските панди са едни от най-застрашените видове в света и са изключително трудни за размножаване в плен. Според Световния фонд за дивата природа (WWF), в природата, има само малко над 1500 панди. Те обитават главно планинските гори в Китай, където има много бамбук – основната им храна - главно в три китайски провинции - Съчуан, Гансу и Юнан. Китайското правителство изпълнява специална програма за запазване на тези изчезващи животни, която дава резултати . Броят на живеещите в дивата природа панди в Китай се е повишил през последните 10 години.

Извън Китай, живеят в плен, само на 30 места - в Австрия, Австралия, Испания, САЩ, Тайланд, Япония и Тайван. 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.