Древни скелети с удължени деформирани черепи са открити в Хърватия (видео)

Изкуственото деформиране на черепите се практикува в различни части на света

Ваня Милева Последна промяна на 27 август 2019 в 10:18 8273 0

Археолози откриха три древни скелета в Хърватия - два от които имат удължени изкуствено деформирани черепи, съобщава Live Science.

На всеки от черепите е придадена различна форма, вероятно за да се покаже, че принадлежат към определена културна група.

Изкуствената черепна деформация се практикува в различни части на света, от Евразия и Африка до Южна Америка. За тази цел се използват тесни шапки, превръзки или твърди дървени пластини - докато костите на черепа все още са пластични в ранна детска възраст.

В различните древни култури има различни мотиви за практиката - от демонстрация на социален статус до създаването на по-красив, по техните представи, череп.

Най-ранният известен случай на тази практика е регистриран преди 12 000 години в древен Китай, но не е ясно дали практиката се е разпространила от там или е възникнала независимо в различни части на света. 

В статия, публикувана в списанието PLOS ONE, водещият автор Марио Новак (Mario Novak), биоархеолог в Института за антропологични изследвания в Загреб, Хърватия, обяснява, че „трите скелета са намерени в гробна яма“ в археологическото находище „Херманов виноград“ през 2013 г. в Хърватия. След това между 2014 и 2017 г. е извършен ДНК анализ и рентгенографско изображение, за да се види вътрешността на удължените черепи.

Гробната яма, в която археолозите са открили трите скелета още през 2013 година. Кредит: D Los / CC BY 4.0 

Анализът на трите скелета показа, че са на три деца от мъжки пол, между 12 и 16 години. Всичките имат признаци на недохранване, но не е задължително това да е причината за смъртта им. Може да са имали „някаква болест, която да ги е убила бързо, без да оставя следи по костите им“, като чума, отбелязва Новак.

Археолозите не са намерили артефакти в погребението, които биха могли да разкрият социалния статус на момчетата, съобщава Новак. 

Анализът също така разкри, че тримата са живели между 415 и 560 г. от н.е., време, което съответства на периода на Великото преселение на народите, много бурен период в европейската история, когато след падането на Римската империя в Европа пристигат изцяло нови популации от хора и култури, които стават основа за съвременните европейски нации.

"С други думи, този период постави основите на Европа, каквато я познаваме днес", заяви Новак.

Едно от трите момчета е имало западноевразийско потекло, друго е с близкоизточен произход, а третото - с източноазиатски, отбелязва статия в IFL Science, която разглежда ДНК анализа на учените.

Реконструкцията на един от удължените черепи, показва сплесната и силно наклонена челна кост. Кредит: M Kavka / CC BY 4.0

Момчето, което е от близкоизточно потекло, е имало черепна деформация от закръглено-изправен тип (circular-erect type), което означава, че челната кост зад челото е сплескана и височината на черепа е "значително увеличена", коментира Новак. Момчето, което вероятно идва от Западна Евразия, не е имало деформация на черепа, а момчето с източноазиатско потекло е имало череп с "коса" деформация, което означава, че черепът е удължен по диагонал нагоре.

Сканирания на черепната деформация от закръглено-изправен тип. Кредит: M Kavka / CC BY 4.0

„Предполагаме, че в Европа различните видове деформации на черепа може да са използвани като визуален индикатор за връзка с определена културна група“, разказва Новак. Засега не е ясно към кои културни групи са принадлежали, въпреки че източноазиатското момче може да е било хун.

Дете в процес на деформиране на главата и възрастен след процеса. Кредит: Trzęsacz / Public Domain

Удължените черепи за стимулиране на чувството за общност

Статия на Ancient Origins от 2014 г. разглежда изследване, публикувано в списанието Neurosurgical Focus, което разгадава историята, произхода и етническия контекст на удължените черепи, открити в Карпатския басейн в Източна и Централна Европа. През 453 г. умира Атила и много германски племена започват да се бунтуват срещу хуните в Карпатския басейн и учените свързват "честата поява на изкуствена черепна деформация в Европа и Карпатския басейн" с преселването на  хуните в Европа през 4-ти и 5-ти век и казват, че обичаят е оцелял сред германското население до началото на 7 век.

През 2017 г. е публикувана научна статия, която анализира скелетите на членове на управляващия елит в някои части на Южна Америка, които също изкуствено удължават главите на децата си като „символ на статуса им“. Те стигат до извода, че тази практика може да е помогнала за „стимулиране на чувството за общност и колективна идентичност“.

Сега Новак и неговият екип се надяват да намерят още образци на черепна деформация от Европа, за да проучат това явление в по-голям мащаб.

Резултатите са публикувани в списание PLOS One.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !