Ебола: Ужасът, който не е приключил (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 10 септември 2019 в 14:00 14151 0

Кадър от трейлъра на сериала „Гореща зона“, който ще започне по канала National Geographic от 15 септември 2019 г.

Има един вид вируси, които са по-смъртоносни и инфекциозни от ХИВ вируса.

Африканските дъждовни гори, откъдето се появи, са родно място на много ужасни болести, от тук дойде и еболата, която хвърли в страх света в края на миналия век и все още буди тревога, защото няма засега ефективно лечение.

Вирусното заболяване ебола (Ebola virus disease - EVD) или Хеморагична треска ебола (Ebola hemorrhagic fever  - EHF), която убива 90% от заболелите, се предизвиква от четири от петте вируса от рода Ebolavirus, част от семейството на филовирусите (Filoviridae).

Еболавирусите са описани за пръв път след епидемия в Южен Судан през юни 1976 и в Заир през август 1976 г. Вирусите носят името на река Ебола в Заир (днешна Демократична република Конго), откъдето е започнала заразата. 

Опасността не е преминала. През юли, тази година, СЗО обяви избухването на епидемията на ебола в Демократична република Конго (ДРК) за извънредна ситуация от международно значение в областта на общественото здраве.

Симптомите на заболяването са повръщане, диария, повишена температура, болки в гърлото и мускулите, силно кървене, обриви и може да бъде смъртоносно само в рамките на часове след първите прояви на тези симптоми. Те обикновено се появяват между два дни и три седмици след контакта с вируса.

След първоначалните симптоми е възможно да се наруши и функцията на черния дроб и бъбреците, когато се появяват и кръвоизливите - външни и вътрешни. Това води до ниско кръвно налягане в резултат от загубата на телесни течности, което в много от случаите има фатален изход. Смъртността при това заболяване е изключително висока. Според Световната здравна организация от 25 до 90 % (средно около 50%) от заболелите умират. 

До момента няма одобрено ефективно лечение на ебола. Единствено приемът на течности през устата или интравенозно, с което се въздейства на специфичните симптоми, подобрява преживяемостта.

Предварителните резултати от клинично проучване, проведено по време продължаващата епидемия доказват, че две терапии успешно предотвратяват смъртните случаи от заболяването. При лечението с тези две терапии смъртността е намаляла до 29% и 34%, което е значително намаление. 

По време на епидемията от ебола през 2018–2019 г. в Демократична република Конго, при спазване на етичните принципи, за първи път се провежда многокомпонентно рандомизирано контролирано проучване за оценка на ефикасността и безопасността на препаратите за лечение на пациенти с ебола.

Заразяването с Ебола става първоначално от животни като плодоядни прилепи или нечовекоподобни примати. След това се разпространява от човек на човек при директен контакт с телесни течности. Инкубационният период на заболяването между 2 и 21 дни е относително дълъг. Затова за предпазване от Ебола е необходимо предприемането на тежки карантинни мерки, бързо организиране на центрове за лечение, безопасни практики на третиране на труповете и строги мерки за контрол на инфекцията. 

Понякога диагностицирането на заболяването е трудно и може да се сбърка с други инфекциозни болести като малария, тиф или менингит. Разработени са диагностични тестове за потвърждаване на наличието на ебола вирус. 

От идентифицирането на ебола през 1976 г. до 2013 г. Световната здравна организация е обявила 24 случая на епидемии с над 2 000 заразени и повече от 1 500 жертви. Най-голямата досега епидемия от ебола е регистрирана в Западна Африка между декември 2013 г. и януари 2016 г., взимайки 11 323 жертви при 28 646 заболели.

През август 2018 г. на територията на Демократична република Конго избухва нова епидемия от ебола, която през юли 2019 г. СЗО обяви за заплаха за общественото здраве с международно значение, заради рискa от разпространение на болестта в съседните страни. По данни на СЗО към 2 септември 2019 г., заболелите от ебола са 3043, от които 2045 са починали, което означава, че смъртността е около 67%.

Историята на разпространението на болестта, която стигна Европа и САЩ, показа, че появата на редки и смъртоносни вируси не трябва да се игнорира. 

Сега National Geographic представя една драматична среща със смъртоносния вирус, която ще заинтригува както любителите на науката, така и феновете на Стивън Кинг или Майкъл Крайтън. Сериалът „Гореща зона“ ще започне по канала National Geographic от 15 септември 2019 г. и ще продължи до 29 септември, всяка неделя, по 2 епизода от 21:55 часа. Зрителите на тези общо 6 епизода на медицинския трилър ще се уверят, че реалността може да бъде по-ужасяваща от това, което успява да измисли Холивуд.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !