Един от най-редките тигри в света бе убит в капан за диви свине

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 септември 2018 в 11:05 6586 0

Wikimedia Commons / CC BY2.0)

В дивата природа са останали само няколкостотин екземпляра от популацията на критично застрашени суматрански тигри, но наскоро едно великолепно животно бе убито при безсмислен инцидент. Загубата е още по-остра, защото в случая това бе бременна женска, подчертава ScienceAlert.

Ловец от остров Суматра, Индонезия, поставя капан по-рано тази седмица, надявайки се да хване дива свиня. Но на 25 септември ловецът открива много по-голямо животно, уловено в примката му - една от редките големи котки на острова, суматрански тигър (Panthera tigris sumatrae), според информация от агенция Agence France Presse (AFP).

Той съобщава на местните служители по опазването на природата, но когато пристигат на мястото, тигърът е изчезнал. На 26 септември тялото на тигъра е намерено близост до дере, с плътно увито въже от капана - което е най-вероятната  причината за смъртта на животното.

Сякаш това не бе достатъчно ужасно, а и тигрицата е била бременна и скоро е трябвало да роди.

В момента популацията на суматранските тигри е стигнала най-ниското си ниво под 400 екземпляра, като популацията продължава да намалява.

Суматрански тигър в зоопарка в Аделаида (Kevin1234 / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0)

Според Червения списък на застрашените видове на IUCN, заплахите за видовете идват предимно от човека, включително бързата загуба на местообитания заради селското стопанство, местната незаконна търговия и намаляването на популацията на нживотните, с които се хранят.

Затова всеки екземпляр е невероятно ценен. За съжаление, загубата на местообитания също води до все повече конфликти с хората и смъртни случаи и от двете страни.

"Унищожаването на хабитатите принуждава тигрите да се заселят в населени райони в търсене на храна и където има по-голяма вероятност да влязат в конфликт с хората", заявява Световният фонд за природата (WWF).

"Има убити или ранени хора, добитъкът също става жертва на тигрите. Действията на фермерите може да доведат до убийства на тигри."

Съгласно Закона за опазване на природата на Индонезия от 1990 г. убийството на защитен вид като суматрански тигър се наказва с присъда до 5 години затвор и глоба в размер на 100 милиона рупии (около 6 700 щ.д.).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !