16 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Единичен кътник е най-старият познат фосил от древен гибон на 13 млн години

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 10 септември 2020 в 00:11 42830
Съвременен гибон. Снимка: pixabay

Докато търси фосили от примати в Северна Индия, палеонтологът Кристофър Гилбърт (Christopher Gilbert) открива кътник от човекоподобна маймуна на около 13 милиона години, роднина на съвременните гибони. Проучването на тази находка е публикувано в списание Proceedings of the Royal Society B.

Този зъб е най-старият известен фосил от предшественик на гибоните, обяснява Гилбърт от Градския университет на Ню Йорк. Находката е открита в изследвани и датирани преди седименти в обекта Рамнагар и учените я отнасят към нов вид и род -  Kapi ramnagarensis.

Досега най-старите останки на древен гибон са няколко зъба, открити в Китай, датиращи от преди 7 до 9 милиона години. Възможността други по-стари фосили да принадлежат на предшественици на гибоните досега беше спорна. Генетичните изследвания на съвременните примати предполагат, че техните предци са се появили преди поне 20 милиона години в Африка. 

След откриването на кътника екипът на Гилбърт го сравнява със съответстващите зъби от съвременни и изчезнали примати и други маймуни. Характеристиките му като ниски и заоблени издатини по ръбовете на дъвкателната повърхност свързват древния зъб със съвременните гибони и техните предшественици в Китай.  

K. ramnagarensis е открит в зона, където преди са откривани вкаменелости и от предшественици на орангутани, което според Гилбърт означава, че и двата вида човекоподобни маймуни достигат до Южна Азия от Африка по едно и също време.

"Откриваме прозорец в тези събития", когато малките гибони и големите орангутани се насочват към настоящите си местообитания в Източна и Югоизточна Азия, обяснява експертът.

Източник: Science news - A stray molar is the oldest known fossil from an ancient gibbon


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.