Фактори при смъртни случаи от пробив на ваксините от COVID-19

Ваня Милева Последна промяна на 03 ноември 2021 в 00:01 16236 0

Кредит: Pixabay/CC0 Public Domain

Нови открития идентифицираха кои характеристики са най-често свързани с хора, починали от COVID-19, въпреки че са били ваксинирани с две дози.

Основно смъртните случаи от COVID-19 след ваксинация са на хора на възраст над 80 години, с множество придружаващи заболявания и мъже.

Резултатите идват от разпространената в Шотландия платформа за наблюдение на COVID-19 EAVE II.

Причина за смъртта

От 3,2 милиона души, които са получили две дози ваксина в Шотландия до 18 август 2021 г., 236 са починали от COVID-19 (0,007% от общия брой ваксинирани).

От тях мнозинството са на възраст около 80 години.

По-подробно 47 от тези лица са получили ваксината на BioNTech/Pfizer (средна възраст 74.0 години и 188  лица са получили ваксината на Oxford/AstraZeneca (средна възраст 80.0 години [73,0–86,0]). Един е починал, след като е получил първа доза на AstraZeneca, последвана от втора доза на Pfizer. (Трябва да се отбележи, че съотношението между различните ваксини на починалите зависи от разпространението на прилагането на различните ваксини в Шотландия и не би трябвало да се правят сравнения за тяхната ефективност помежду им.)

Освен COVID-19, 97% от групата има поне една друга причина, посочена в смъртния им акт, а 62% са мъже..

Най-честите причини са хронично сърдечно или бъбречно заболяване, диабет, хронична обструктивна белодробна болест и/или ускорен или неравномерен пулс.

Анализ на данните

Проучването анализира напълно ваксинираните с ваксините Pfizer или AstraZeneca. Няма регистрирани смъртни случаи през периода на изследването в по-малката група хора, ваксинирани с ваксината Moderna.

Проектът EAVE II проследява пандемията на COVID-19 в Шотландия в почти реално време, използвайки набор от данни за всички 5,4 милиона души, регистрирани при общопрактикуващи лекари в Шотландия, които са около 98% от населението на Шотландия.

Проектът се ръководи от изследователи от Университета в Единбург, работещи в сътрудничество с университетите на Сейнт Андрюс, Стратклайд и Абърдийн, националния орган за обществено здравеопазване на Шотландия Public Health Scotland и специализирания вирусологичен център в Западна Шотландия.

Резултатите са публикувани като изследователско писмо в The Lancet. Изследователските писма са външно рецензирани и техните констатации обикновено са предварителни или проучвателни.

„Нашите констатации показват, че възрастните на възраст от 18 до 64 години, които са ваксинирани с две дози, имат почти четири пъти по-голяма защита срещу смърт от COVID-19 в сравнение с тези, които не са ваксинирани. Цифрите са още по-сериозни за тези, които са по-възрастни, с двойно ваксинирани възрастните на възраст от 65 до 79 години изпитват 15,5 пъти по-голяма защита срещу смърт от техните неваксинирани връстници, а за възрастни над 80 години степента на защита се увеличава до 30 пъти повече“, отбелязва д-р Джоузи Мъри (Josie Murray).

Д-р Мъри заявява, че е изключително важно, когато бъдат поканени за ваксина срещу COVID-19, независимо дали става дума за първа, втора или бустер доза, хората да се възползват от възможността да засилят своята защита.

„Нашата работа постоянно установява, че ваксините като цяло са много ефективни за предотвратяване на хоспитализация и смърт от COVID-19. Целият този анализ на страната – един от първите по рода си в света – показва обаче, че за съжаление някои хора умират от вируса, въпреки че са ваксинирани с две дози", коментира професор Азиз Шейх (Aziz Sheikh).

Справка: Zoe Grange et al, Characteristics and risk of COVID-19-related death in fully vaccinated people in Scotland, The Lancet (2021). DOI: 10.1016/S0140-6736(21)02316-3

Източник: Age and health factors in COVID breakthrough deaths
University of Edinburgh

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !