03 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Глобална навигационна спътникова система (ГНСС)

Програма "Космически предизвикателства"

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 октомври 2015 в 13:48 34730

Седмицата между 12 и 18 октомври беше посветена на Глобални навигационни спътникови системи. Доктор Борис Василев имаше нелеката задача на 13 октомври да изнесе презентация с цел увод към сателитните навигационни системи за под 2 часа. Той е бивш инженер от Българските Военновъздушни сили и професор в Авиационния Факултет към Техническия Университет – София.

Доктор Василев има богат опит в работата с GNSS (Global Navigation Satellite Systems - Глобална навигационна спътникова система ), която варира от работата с EUROCONTROL, през проверка на EGNOS за нуждите на авиацията, до подготовка и презентиране на научни трудове на научни конференции в световен мащаб.


„Какво е навигацията? Ако мислим практично, то всяка част от живота ни е именно навигация.“ - така започна лекцията си Борис Василев.


„Ние не можем да се изгубим“ каза Гюрдер. „ Ние сме тук. Знаем много добре къде се намираме. Ние просто не знаем къде не сме.“ / Тери Пратчет/


След това темата бе продължена с инерционната рамка на точките и по-детайлно описание на координатните системи: Earth-Centered Coordinate System, Earth-Fixed Coordinate System & World Geodetic System (WGS 84). Най-известната координатна система известна на човечеството е именно географската. Тя измерва дължина и ширина за да определи местоположението на даден обект.


„Времето определя пространството“, казва д-р Василев.


„Сателитите: Те са в космоса и успяват да се задържат там горе благодарене на високата си скорост, която ги предпазва от опасна близост и пропадане в атмосферата ни. Телевизиите ни се отразяват от тях….. Те са миналото на науката.“ /Тери Пратчет – „Крила“/


Доктор Василев продължи лекцията си с GNSS-1. Това е първото поколение от тези системи и представлява комбинация от съществуващите вече сателити(GPS и GLONASS). След това темата беше продължена с информация за следващото поколение, GNSS-2. То предлага независимо използване за публични сателитно навигационни системи, упоменати от Европейската система за позициониране “Галилео”. Не на последно място, Борис Василев разказа за най- използвата система от всички, а именно Глобалната система за позициониране (GPS).


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.