Хормон, отделян от костите, ни предпазва при внезапна опасност

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 16 септември 2019 в 00:40 6312 0

Кредит pixabay

Хормон, отделян от костите, помага за координирането на реакцията "бий се или бягай" (известна още като остра стресова реакция), което означава, че вероятно скелетът е по-активен, отколкото е смятано досега. 

Когато сме изправени пред внезапна заплаха сърдечният ритъм и дишането се ускоряват и нивата на кръвната захар и температурата на тялото се повишават, за да подготвят мускулите за бой или бягство. Отговорът "бий се или бягай" се контролира от мозъка по директни нервни пътища и хормони, отделяни от надбъбречните жлези. 

Сега Джерард Карсенти (Gerard Karsenty) от Университета на Колумбия и колегите му откриват, че хормон, освобождаван от костите, наречен остеокалцин също координира отговора на заплаха. Изследването е публикувано в списание Cell Metabolism

Екипът открива, че нивата на остеокалцин в кръвта бързо се повишават при хора, които се притесняват, но се налага да говорят пред публика. Същото се случва и при мишки и плъхове, които са затворени, пуснат им е слаб електрически ток или са изложени на миризма на урина на лисица. 

Допълнителни опити с мишки показват, че повишените количества остеокалцин потискат състоянието на почивка и търсене на храна, за сметка на активиране на механизмът "бий се или бягай".

Новите резултати надграждат досегашните открития на екипа, че отделения от костите остеокалцин помага на мускулите да изгарят глюкоза по време на натоварване и че инжектирането на възрастни мишки с хормона "подмладява" мускулите им. 

Заедно, тези резултати предполагат, че е необходимо да се преразгледа ролята на костите, доскоро приемани за почти инертни структури, смята Карсенти. Възможно е да са еволюирали, за да ни предпазват от внезапни опасности, активирайки реакцията "бий се или бягай", оптимизирайки мускулната функция и осигурявайки на тялото структурата, необходима за движение и предпазване на вътрешните органи. 

На този етап не е ясно защо тялото има различни начини за активиране на реакцията "бий се или бягай" - чрез костите, директните нервни пътища и надбъбречните жлези - но е възможно целта да е наличието на резервен вариант ако някоя от системите не проработи, предполага Робин МакАлън от Университета на Мелбърн. 

В подкрепа на тази идея е и фактът, че хора с нефункциониращи надбъбречни жлези, или мишки без такива, също развиват реакцията "бий се или бягай", допълва МакАлън. 

Източник: New scientist - Bones release a hormone that helps us deal with sudden danger

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !