Японска атомна централа създаде местообитание за тропически риби

Ваня Милева Последна промяна на 08 май 2020 в 00:00 4086 1

Stethojulis interrupta се радва на по-топлите води. Кредит: Reiji Masuda/Kyoto University

Тропически риби и други видове успяха да колонизират малка крайбрежна зона в Японското море благодарение на заустването на близката атомна електроцентрала.

Резултатите показват, че глобалното затопляне ще промени драстично морските екосистеми около умерените райони на Япония през следващите няколко десетилетия.

От 2004 г. Реджиджи Масуда (Reiji Masuda) от Университета в Киото и неговите колеги провеждат подводни проучвания всяка зима в три крайбрежни обекта близо до Киото. Един от тези терени се затопля от водата, използвана за охлаждане на атомната централа Такахама, като температурата на водата през зимата се поддържа около 13,6° C.

Там водолазите наблюдават както повече риби като цяло, така и по-голямо разнообразие от видове, включително тропически, такива като Pomacentrus coelestis и Stethojulis interrupta. Тропическите безгръбначни включват морския таралеж Diadema antillarum.

Морски таралежи Diadema antillarum. Кредит: Wikimedia Commons

„Имаше толкова много морски таралежи, защото нямаха  хищници“, разказва Масуда.

Тези тропически видове не са наблюдавани на другите две места, въпреки че зимните температури там е малко по-ниски 12,3 ° C и 11,7 ° C.

През февруари 2012 г. операциите в атомната централа са прекратени заради бедствието във Фукушима. Температурите на водата през зимата на мястото на гмуркането паднаха с 3° C до 10,6° C, а тропическите видове изчезнаха. По време на проучванията скоро след спирането, водолазите видяха умиращи риби и морски таралежи.

През 2017 г. два от четирите блока на атомната централа се рестартират, а тропическите видове постепенно се завръщат.

Масуда смята, че откритията показват, че зимните температури на водата в региона са малко под критичното ниво, от което се нуждаят тропическите видове, за да оцелеят. Тъй като температурите на водата около умерените части на Япония се покачват бързо поради глобалното затопляне, това означава, че тропическите видове скоро ще могат да колонизират огромни райони на брега, драстично променяйки крайбрежните екосистеми.

„Собствениците на магазини за оборудване за гмуркане могат да са щастливи от подобна промяна“, коментира Масуда. „Рибарите - не. Рибите в умерените води имат са по-ценни за консумация, тъй като имат по-добър вкус“.

Във води, чиито температури не са близо до критичното ниво, подобни повишения на температурата могат да имат далеч по-малък ефект. Например, проучвания в тропическите води около Тайван не откриват доказателства, че по-топлите води от ядрените централи там засягат рибните общности, отбелязва Масуда.

Но повърхностните води в много тропически райони вече стават прекалено топли за коралите, като избелването им и измирането опустошават много рифове по света.

Справка: PLoS One, DOI: 10.1371/journal.pone.0232065

ИзточникA Japanese nuclear power plant created a habitat for tropical fish, NewScientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

09.05 2020 в 19:12

А пък в топлия канал на АЕЦ Козлодуй, какъв риболов става...