Игра на кодове: трагичната съдба на един гениален математик

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 септември 2016 в 13:00 57096 10

Филмът "Игра на кодове" ("The Imitation Game") е американска биографична драма от 2014 г.  Той получи най-големия приз на международния кинофестивал в Торонто.

Сюжетът на норвежкия режисьор Мортен Тилдум, който две години е в списъка на най-добрите отхвърлени от Холивуд сценарии, е за британския криптограф Алън Тюринг, разбил кода на немската машина за шифри „Енигма“.

Кой е Алън Тюринг?

За математици, програмисти и компютърни инженери името Алън Тюринг е познато, защото като студенти е трябвало да учат за "машината на Тюринг" - основата на теорията на алгоритмите. 

Между другото, Алън Тюринг първи пуска в обръщение термина "компютър" в съвременния смисъл на думата. Преди него така са наричали тези, които се занимават със сметки, например, банковите служители, които по това време са работили със сметало.

Алън Тюринг е златното момче на британската математиката, но има и огромна заслуга в криптографията - той е гениален "разбивач на кодове" , а за неговото хакерство му е благодарна цяла Великобритания по време на Втората световна война. 

Алън Тюринг дешифрира кода на немската „Енигма”, машина за кодиране, за шифроване на информацията, която фашистка Германия изпраща до своите кораби, подводници и самолети по радиото.  Дълго време британските криптографи не могат да се справят с предизвикателството. Но Тюринг успява. По това време е на малко повече от тридесет години.

Но Тюринг е гей, нещо непростимо за тогавашна Англия.

И през 1952-та се случва скандал. Тюринг се запознава с един младеж, който помага на крадци да влязат в къщата му. Тюринг съобщава за престъплението в полицията и в хода на разследването признава за сексуалната си връзка. По това време хомосексуалността е незаконна във Великобритания и официално се счита за психическо заболяване. Гениалният математик никога не е смятал, че прави нещо нередно, но е осъден. Даден му е избор - или да влезе в затвора, или да бъде химически кастриран чрез хормонална терапия, която води до импотентност. Тюринг е освободен от държавна служба и му е отказан достъп до класифицирана информация.

Две години по-късно Алън Тюринг е намерен мъртъв. Официалната версия гласи, че 42-годишният математик се е самоубил. Аутопсията показва, че причината за смъртта е отравяне с цианид. На нощното му шкафче е намерена нахапана ябълка и въпреки че не е имало експертиза за наличие на цианид, мнението, че именно тя е съдържала отровата, е широко разпространено.

Тюринг е пресъздал сцена от любимата си приказка "Снежанка".

Има обаче предположение, че е бил отровен.

През 1967 г. "престъплението" хомосексуалност е било премахнато от Наказателния кодекс на Великобритания. Но кралско помилване Тюринг получава едва наскоро, през 2013 г. Реабилитацията на великия математик е искана от много известни учени, включително и от Стивън Хокинг. Кралицата го помилва по предложение на министъра на правосъдието Крис Грейлинг.

"Присъдата на Тюринг считаме за несправедлива и дискриминационна, а помилването - достоен знак на почит към този велик човек" , се казва в решението на кралския министър на правосъдието на Великобритания Крис Грейлинг.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.02 2015 в 12:24

А има ли информация за създателя на "Енигма"..

26.01 2015 в 13:34

Това, че е пленена самата машина нищо не значи, тя е безполезна ако не знаеш кода, с който са шифровани самите собщения... който код е бил сменян всеки ден. Та това е задачата да разбиеш кода с който са шифровани съобщенията.

26.01 2015 в 10:00

ФАКТ, а ще дадеш ли информация кой е този музей и как е документирано това там, щото така на приказки може всеки.

25.01 2015 в 00:41

КАЛОЯНЕ, ИЗОБЩО НЕ СЕ ОСНОВАВАМ НА ФИЛМА! НИТО ПЪК МОЖЕ ДА СЕ ПРОЧЕТЕ В КНИГА!
ПЛЕНЯВАНЕТО НА ЕНИГМА ОТ САЩ Е ДОКУМЕНТИРАНО В ЧИКАГСКИ МУЗЕЙ, А БРИТАНИЯ НЕ ОБЯВЯВА ТОВА!

24.01 2015 в 21:42

ФАКТ17:25 23 яну 201502
+ 9 - 25НИКАКВО РАЗБИВАНЕ НА КОДА НА ЕНИГМА НЯМА!
И БРИТАНИЯ, И САЩ ПЛЕНЯВАТ В АТЛАНТИКА НЕМСКИ ПОДВОДНИЦИ С АПАРАТИ ЕНИГМА!

чети малко преди да дрънкаш глупости всезнайко.Енигма е била разшифрована (разбит кодът ) още преди ВСВ.Този човек разбира кода на следващото поколение шифровъчна машина която е била много по сложна от Енигма .Гледал си един измислен американски филм и се помисли че знаеш нещо

24.01 2015 в 09:24

Има много добра книга на тази тема. И е преведена на български. В самата книга има много математика и формули - не е шоу като за филм. За съжаление в по-горната статия не е споменато нищо за това, че разбиването на кода е комбинацията от усилията на много хора (основно полски учени), подавана информация от разузнаването и т.н. Не че Тюринг не е бил голям мозък - съвсем не. Но неговото участие в разбиването на кодовете на Енигма съвсем не е било чак толкова голямо.

23.01 2015 в 23:49

Към факт - не е като да няма в нета доста по въпроса, ей ти първото, което излиза: http://en.wikipedia.org/wiki/Cryptanalysis_of_the_Enigma#German_naval_Enigma

23.01 2015 в 22:07

Машините са си машини, но всеки ден са били наставяни да шифроват по различен начин, така че не е да я мушнеш в контакта и готово. А на подводниците машините не са били Енигма, а още по-сложни и с друго име.

23.01 2015 в 17:25

НИКАКВО РАЗБИВАНЕ НА КОДА НА ЕНИГМА НЯМА!
И БРИТАНИЯ, И САЩ ПЛЕНЯВАТ В АТЛАНТИКА НЕМСКИ ПОДВОДНИЦИ С АПАРАТИ ЕНИГМА!