Изгубеният храм на Рамзес II е открит в Абузир, близо до Гиза

Невероятната находка хвърля светлина върху дейността на един от най-влиятелните владетели на Египет

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 октомври 2017 в 00:00 9017 0

Кредит Czech Institute of Egyptology

Входът на храма на Рамзеса II

Руините на изгубения храм на Рамзес II са открити от археолози в Абузир - некропол на епохата на Старото царство. Рамзес II е живял в епохата на Новото царство и е бил един от най-значимите владетели на древен Египет.

Сред 3200-годишните останки, изследователите откриват мотиви, посветени на древните египетски богове на Слънцето.

Археолозите от чешко-египетската мисия разказват за находката в Ahram online.

Царският некропол в Абузир се намира близо до древната столица на Египет, Мемфис, която се намира на юг от съвременно Кайро. Този град е бил столица и е основан в началото на III-тото хилядолетие пр. н.е. по време на управлението на няколко династии на Старото царство (приблизително 2700 - 2200 година пр. н.е). Той упада след изграждането на Тива в южната част на Египет - столицата на фараоните от Новото царство, която е построена около 1550 г. преди новата ера. Но фараонът Рамзес II (1303-1213 г. пр.н.е.) след войната си с хетите премества резиденцията си на север, в делтата на Нил. Той основава нова столица - Пер-Рамзес,  близо до Мемфис. След това Мемфис започва да строи нови храмове и паметници, много от които по традиция са посветени на фараона.

Царският некропол в Абузир е основан долу-горе по същото време като Мемфис. Тук са се запазили 14 стъпаловидни пирамиди на фараоните от V-та династията. Те са по-малки по размер от пирамидите в Гиза, построени по заповед на фараоните от Четвъртата династия. Очевидно владетелите от V династия не успяват да надминат пирамидите в Гиза и са предпочели да преместят некропола на друго място. След прехвърлянето на столицата в Тива, царският некропол също "се премества". По-късно обаче, в средата на 1-то хилядолетие пр. н. е., фараоните на династии XXVI-XXVII са погребани в Абузир.

Изглед към храма от юг. Czech Institute of Egyptology

Археолози от Чешкия институт по египтология, в сътрудничество с египетски изследователи, провеждат разкопки в Абузир от 1976 г. насам. Последната им находка е храмният комплекс, посветен на Рамзес II. Заместник-директорът на чешко-египетската мисия Мохамед Мегахед (Mohamed Megahed) разказва, че размерите на храма са 52 × 32 метрa. Зад него има голям външен двор, обграден от стени, изработени от сурови тухли. В другия край на двора е разположено изградено от камък светилище, към което води стълбище или плоска рампа. Отляво и отдясно на храмовия комплекс са построени две дълги сгради, вероятно хранилища.

Барелеф с картуш на Рамзес II. Czech Institute of Egyptology

По думите на директора на мисията, професор Мирослав Барта (Miroslave Барта), останките на светилището са били покрити с плочи от пясъчник и камъни, върху които са се запазили фрагменти от цветни релефи. Те не само помогнаха на археолозите да възстановят схемата на светилището, но и да датират целия храмов комплекс. Освен това, изследователите намериха релеф с гравиран върху него картуш* на Рамзес II, а другият е свързан с култа на слънчеви божества - Ра и Амон и богинята Нехбет, покровителка на Египет.

Рамзес II е бил от най-значимите египетски управници. Той ръководи няколко успешни военни кампании и връща египетския контрол над Сирия и Финикия. Рамзес разгърна грандиозни строежи в цял Египет. Освен новата столица Пер-Рамзес в делтата на Нил, на юг, в Абу Симбел са построени в чест на фараона и съпругата му, царица Нефертари, а в Тива - мемориален храмов комплекс Рамезеум. В чест на Рамзес са създадени множество монументи, включително колосалните статуи в Мемфис и Нубия.

*Картуш в египтологията се нарича овалът, който огражда името на фараона при изписването му. Древноегипетската дума за обозначаването му е шену.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !