Изкуствен интелект откри кой ще спечели Световното в Русия

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 юни 2018 в 09:23 14103 0

Естествено е феновете на футбола да се вълнуват кой отбор ще спечели в започналия вчера шампионат за Световната купа в Русия.

В прогнозите сега се намеси изкуствен интелект, който даде отговор, базиран на 100 000 симулации.

Международният екип изследователи, който разработи проекта, използвайки база със статистически данни от предишни турнири и три различни метода на изкуствен интелект, смята, че победител ще бъде Испания или поне ще бъде твърде близо до първото място, съобщава ScienceAlert.

В момента букмейкърите подкрепят Германия за победител в Световната купа, но изкуственият интелект (AI) анализира както силата на отборите, така и техния път към финала. Моделите показват, че ако Германия победи Испания в един мач, германският отбор вероятно ще се изправи срещу по-трудни противници в хода на състезанието.

Изследователският екип е съставен от учени от Технически университет в Дортмунд, Технически университет в Мюнхен, Германия и Университета в Гент, Белгия.

Използвани са три техники за обработка на статистическите данни: регресия на Поасон (тълкуване и претегляне на много различни променливи), метод за рейтинга (оценка на текущата сила на всеки отбор) и метод "random forest" (от анг. "случайна гора") .

За определянето на победителят в Световната купа е особено подходящ методът рандъм форест. Той използва машинното обучение, за да начертае произволни клонове за дървото на решенията - различни сценарии и последствията от тях - многократно и може да бъде структуриран като футболен турнир.
Пример за дърво на решенията. Wikimedia Commons 

Изкуственият интелект акцентира върху различни фактори при съставянето на дървото за вземане на решения, повтаряйки симулациите и сравнявайки различните фактори, методът рандъм форест може да даде на статистиците по-добър поглед към факторите, които са най-важни за крайния резултат - като например дали ще има директен двубой между претендентите Германия и Испания.

В сравнение с други математически модели, той дава и по-точна информация за по-късен етап в дървото на решенията, където данните може да са оскъдни.

Изследователите включиха множество източници, за да вложат информация в своите модели. Като разгледаха предишни турнири, установиха, че някои фактори са по-важни (като например броя на играчите в Шампионската лига в отбора), а други са по-малко важни (например националността на треньора на отбора).

Бяха проведени 100 000 симулации на Световната купа 2018 с комбинация от трите метода.

Испания се очертава на върха, като шансът й да спечели е 17,8%. Германия е на второ място - 17,1%, Бразилия е трета - 12,3%, Франция е четвърта - 11,2% и Белгия пета - 10,4%.

Междувременно Саудитска Арабия има нулев шанс да достигне финала. 

И все пак, ако Германия успее да стигне до четвърт финалите, отборът има еднакви шансове с Испания.

Вероятността за всеки отбор да стигне до определен етап. (ArXiv.org)

Все пак не всички са съгласни с тази оценка. Финансовата фирма Goldman Sachs е обучила собствен изкуствен интелект за Световното първенство в Русия и смята, че Бразилия ще излезе победител. Изчисленията на Goldman Sachs също така включват елементи от метода рандъм форест.

Разбира се, футболът и спортът като цяло имат дълга история на разочарования както за букмейкърите, така и за модели на AI. Много е трудно да се вземе предвид всичко, което може да повлияе на ефективността на отбора - и кой алгоритъм за машинно обучение може да предскаже всичко?

Все пак е интересно да се разгледат статистическите методи, използвани за прогнозиране на това какво ще се случи в Русия. Остава още малко и ще разберем дали изкуственият интелект със свопите сто хиляди симулации е бил прав.

Проучването все още не е минало партньорска проверка (peer-review), но е достъпно на сървъра за препринти arXiv.org .

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !