Канадски учени трансформираха кръвната група на донорски бели дробове

Стъпка към създаването на универсални органи за трансплантация

Ваня Милева Последна промяна на 17 февруари 2022 в 11:01 4767 0

Д-р Айджоу Уан демонстрира доставката на ензимите към система за белодробна перфузия Ex Vivo (EVLP). Кредит: University Health Network

Канадски учени доказват, че е възможно безопасно преобразуване на кръвната група в донорски органи, предназначени за трансплантация. Това откритие е важна стъпка към създаването на универсални органи с кръвна група О, което значително би подобрило разпределението на органите и ще намали смъртността за пациентите в списъка на чакащите.

Изследователите са успели да превърнaт донорски бели дробове подходящи за трансплантация на всяко лице с помощта на бактериален ензим, който отрязва антигените на кръвната система AB0 на повърхността на ендотелните клетки.

В изследването, учените успешно са изчистили донорските белите дробове от A-антиген на 97%, така че в бъдеще те планират да започнат предклинични тестове в пресаждането такива органи.

Работата на екипа е опиана в Science Translational Medicine.

„С настоящата система за съвпадение времето за изчакване е значително по-дълго за пациенти, които се нуждаят от трансплантация в зависимост от тяхната кръвна група “, обяснява д-р Марсело Сайпъл (), хирургичен директор на Центъра за трансплантация на Аджмера и водещ автор на изследването.

„Наличието на универсални органи означава, че можем да елиминираме бариерата за съвпадение на кръвта и да приоритизираме пациентите по спешност, като спасяваме повече животи и губим по-малко органи“, добавя д-р Сайпъл.

Кръвната група се определя от наличието на антигени на повърхността на червените кръвни клетки - кръвта от тип А има антиген А, В има антиген В, кръвта AB има и двата антигена, а O няма нито един. Антигените могат да предизвикат имунен отговор, ако са чужди за телата ни. Ето защо за кръвопреливане можем да получаваме кръв само от донори със същата кръвна група като нашата или универсален тип О.

Кредит: bgchaos

Ако някой, който е тип О (което означава, че има анти-А и анти-В антитела в кръвния си поток) получи орган от донор тип А например органът по всяка вероятност ще бъде отхвърлен. Следователно донорските органи се съпоставят с потенциалните реципиенти в списъка на чакащите въз основа на кръвната група, наред с други критерии.

Пациентите с тип О чакат средно два пъти по-дълго, за да получат белодробна трансплантация в сравнение с пациентите от тип А, обяснява д-р Айджоу Уан, научен сътрудник в лабораторията на д-р Сайпъл и водещ автор на изследването.

"Това се изразява в смъртност. Пациентите, които са тип О и се нуждаят от белодробна трансплантация, имат 20% по-висок риск от смърт, докато чакат съвпадащ орган", обелязва д-р Уан.

Това несъответствие е налице и за други органи, добавя тя, където пациент, който е тип О или В, нуждаещ се от бъбречна трансплантация, ще бъде в списъка на чакащите средно 4 до 5 години, в сравнение с 2 до 3 години за тип А или АБ.

„Ако се преобразуват всички органи в универсален тип О, можете напълно да се премахне тази бариера.“

Експериментът

В момента при трансплантацията се използват две основни системи на антигени: HLA и AB0. Последните са особено важни в органи, където има много кръвоносни съдове (например в белите дробове), където антигените AB0 са разположени на повърхността на ендотела. Тези антигени са олигозахариди. Разликите между тях са в терминалния монозахарид (D-галактоза в група В и N-ацетилгалактозамин при хора с група А). Теоретично, за да се превърне човек в универсален донор (с кръвна група 0, тоест без имуногенни монозахариди на клетъчната повърхност), просто трябва да се отрежат крайните групи на олигозахаридите.

Канадски учени наскоро откриват в една от чревните бактерии Flavonifractor plautii ензими, които са способни да отрязват N-ацетилгалактозамин от олигозахарида, като по този начин превръщат кръвта от група А в кръв от група 0. 

Сега същият канадски екип изследователи тества този метод за преобразуване на кръвна група. Те избират 8 бели дроба, които не са подходящи за трансплантация от донори тип А, и след това ги поставят под купол, който поддържа оптимална температура и осигурява на белите дробове разтвор от кислород и хранителни вещества.

Това е стандартна процедура - ex vivo белодробна перфузия (EVLP). Системата EVLP изпомпва подхранващи течности през органите, позволявайки им да се затоплят до телесната температура, така че да могат да бъдат в добро състояние преди трансплантация.

Системата се използва в трансплантологията за оценка на белодробната функция на донора, само че този път учените добавят ензими към перфузионния разтвор. В рамките на четири часа - стандартното време за перфузия на белите дробове ex vivo - органите губят 97 процента от А-антигена от ендотелните стени. Също така лекарите не са забелязали следи от увреждане на органите.

След това екипът тества всеки от белите дробове, като добавя кръв от тип О (с високи концентрации на анти-А антитела) към веригата, за да симулира несъвместима с ABO трансплантация. Резултатите показват, че третираните бели дробове я понасят добре, докато нетретираните показват признаци на отхвърляне.

В бъдеще лекарите планират да направят експерименти за трансплантация на третирани бели дробове на мишки, за да оценят жизнеспособността на такива органи. Ако опитите при животни, а впоследствие и при хора, са успешни, тогава според авторите това ще увеличи броя на универсалните донорни органи (група 0 според системата AB0) от 55 процента на 80 процента.

Като следваща стъпка, екипът от изследователи работи по предложение за клинично изпитване в рамките на следващите 12 до 18 месеца.

Справка Conversion of blood type A donor lungs into universal blood type lungs using ex vivo ABO enzymatic treatment, Science Translational Medicine (2022). DOI: 10.1126/scitranslmed.abm7190

Източник: Creating universal blood-type organs for transplant
University Health Network

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !