Коледен ужас - медицински случай напомня за рисковете от празничните украси

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 09 декември 2019 в 10:40 2962 0

Кредит Heyworth & Shulman, MJA, 2019

С наближаването на празниците настроението става все по-приповдигнато, но нов доклад отбелязва, че празничната украса може да крие и рискове, особено за най-малките сред нас. 

В публикация в списанието Medical Journal of Australia, лекарите съобщават за момиченце на девет месеца, закарано в болницата след сериозен инцидент със задавяне, след като майката забелязва кръв в слюнката на детето. 

След като я завежда в болницата, прегледът не показва нищо особено в състоянието й, а и майката не е забелязала детето да поглъща или вдишва нещо необичайно. Затова детето е изписано със заключението, че вероятно се е задавило със слюнката си.

Но след два дни пациентката е обратно в болницата със затруднено дишане, висока температура, кашлица и намален апетит.

Физическият преглед показва необичайно учестено дишане от 68 вдишвания в минута, зачервено гърло и хрипове. Детето е прието в болницата, а лекарите предполагат бронхиолитна инфекция, но истинската причина за проблема остава скрита и в онзи момент. 

След няколко дни детето се връща с още по-сериозни симптоми включително вялост, намалено кръвообращение и голяма подутина от лявата страна на шията. Едва тогава лекарите откриват източника на влошаващото се състояние на детето. 

Ехографията и CT скенера показват голяма гнойна маса, наречена ретрофарингеален абсцес, от задната страна на гърлото, който стеснява дихателните пътища.

На скенера се вижда и обект с ясна форма на звезда, който също се намира в гърлото на детето, скрит в мястото на абсцеса - звездичката от конфети е забита в деликатната тъкан на дихателната тръба на момиченцето. 

Изображението от CT скенера, показващо звездата конфети, заклещена в гърлото на пациентката. Кредит: Heyworth & Shulman, MJA, 2019

И докато е лесно да пренебрегнем опасностите, които подобни декорации крият, случаи като този показват колко сериозни може да станат проблемите. 

"Въпреки, че са гъвкави, острите ръбове на звездите конфети крият риск от забиване в горната част на дихателните пътища, а лъскавата им повърхност привлича интереса на малките деца, които имат склонност да поставят всичко в устата си", обясняват учените, ръководени от радиологът Пол Хейуорт (Paul Heyworth) от Университетската болница Gold Coast. "Въпреки че не се случва често, Коледните празници носят и подобни опасности."

Конфетите във формата на звезди имат остри ръбове. Кредит: Heyworth & Shulman, MJA, 2019

В случая на деветмесечната пациентка изходът поне е добър. Хирурзите по спешност разрязват абсцеса, за да изтече съдържимото и премахват пластмасовата звезда от задната хипофарингеална стена на детето.

След като чуждото тяло е премахнато, те поддържат пациентката на антибиотици, за да са сигурни, че няма да се появи нова инфекция и не съобщават за усложнения. 

Краят е успешен, но е можело историята да завърши различно. Учените предупреждават, че трябва да сме внимателни за потенциалните опасности, които такива декорации крият за малките деца и препоръчват поставянето на предупредителни надписи на опаковките а конфетите. 

Източник: Science alert - Terrifying Medical Case Shows Why You Should Be Wary of Confetti Stars This Christmas

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !