Ледник на Монблан се топи. Италия се готви за евакуации и прекъсване на пътищата

Ваня Милева Последна промяна на 26 септември 2019 в 15:50 9061 0

Кредит Wikimedia Commons

Ледникът Planpincieux.

Монблан, най-високият връх в Западна Европа между Франция и Италия, се променя опасно. Огромен ледник на един от склоновете на масива бързо се стопява поради климатичните промени и заплашха да се срине.

За да избегнат човешки жертви, властите в Италия решиха да затворят някои пътища в община Вале Ферет и да евакуират хората от планинските хижи. Въпросният ледник се нарича Планпенсю (Planpincieux) към планината Гранд Жорас. Повишеното топене означава, че около 250 000 кубически метра лед е възможно да се изплъзнат от капана на ледника и да се изсипят по планинския склон.

"Тези явления за пореден път показват, че планината преминава през период на сериозни промени поради климатични фактори и следователно е особено уязвима", заяви пред италианската информационна агенция ANSA кметът на курортното селище Курмайер, намирашо се в подножието на ледника, Стефано Мизероки (Stefano Miserocchi). Той добави, че ледникът не застрашава застроени площи или туристически съоръжения.

Повишаването на глобалните температури влияе критично на лениците по света, като ледовете в Арктическо море достигат втора най-ниска рекордна стойност. Междувременно и ледниците се оттеглят, като само преди няколко дни се проведе погребение на швейцарски ледника Pizol, след като огромната ледена маса изчезна завинаги. Първият исландски ледник, който се стопи и загуби статута си на ледник, бе отбелязан с емоционална мемориална плоча по-рано тази година.

Опасният ледник Монблан се топи с нарастваща бързина и сега се движи с около 60 сантиметра на ден. След като забелязаха, че движението на ледника се ускорява, регионалните властина областта Вале д'Аоста и Фондация Safe Mountain обявиха тревога. Съветът на Курмайор затвори магистралата, за да предпази участниците в движението от евентуални ледени свлачища.

Зони за евакуация.

Италианският президент Джузепе Конте неотдавна заяви на Общото събрание на ООН, че смъртта на ледника трябва да „разтърси всички и да ни мобилизира“.

"Това е тревога, пред която не можем да бъдем безразлични в илюзията, че това не засяга мен, вас, че това е нещо далеч във времето или в пространството", заяви италианският президент.

Ледниците, които съществуват днес, са оцелели на Земята стотици, ако не и хиляди години. Но сега изчезват. След индустриалната революция хората изхвърлиха в атмосферата огромни количества парникови газове като въглероден диоксид и метан. Тези газове улавят топлината, затопляйки планетата и предизвиквайки топенето на ледниците.

Междуправителственият комитет по изменението на климата публикува доклад, в който подробно се описват опасностите, пред които са изправени океаните в света - от затоплящите се води и повишаващата се киселинност до колапса на морските екосистеми. Докладът също така предупреждава за повишаването на морското равнище, причинено от топенето на ледниците в Арктикаи ледените шапки, особено в Антарктида. Ако не намалим бързо и драстично емисиите, световният океан может да повиши нивото си с 1,10 метра до 2100 г., което ще доведе до катастрофа крайбрежните общности

Никой не знае точно кога ледникът на Монблан може да се стопи, но спадът му служи като още едно остро напомняне, че правителствата трябва да създадат радикални политики за ограничаване на парниковите емисии, преди да е станало твърде късно.

Източник: Italy Orders Evacuations And Road Closures As Mont Blanc Glacier Risks Collapse, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !