Маймуните и кучетата ни преценяват по това как се отнасяме към другите

Антония Петрова Последна промяна на 14 февруари 2017 в 14:19 6783 2

кучета хора

Бъдете мили или вашето куче може да ви прави преценка.

Домашните кучета, както и маймуните, показват предпочитания към хора, които си помагат един на друг и това може да обясни корените на нашето усещане за морал, разказва NewScientist.

Проучването е извършено от екип, начело с психолога Джеймс Андерсън от Университета в Киото (Kyoto University) и е публикувано в списание Neuroscience & Biobehavioral Reviews .

Проучванията досега, в които са били включени и бебета, са показвали, че до една годинка хората вече са започнали да преценяват останалите по тяхното поведение помежду им. Това води до предположението, че децата имат нещо като вроден морал, който ги насочва как да се държат. Учените от Университета в Киото обаче са се запитали дали и други животински видове правят такива социални оценки. 

При проучванията си те започнали да тестват дали маймуните капуцини ще покажат предпочитание към хора, които си помагат един на друг. На капуцините е било показано актьор, който се опитва да отвори кутия с играчка вътре. Този актьор представя контейнера на друг актьор, който или ще му помогне или ще откаже да съдейства. След това и двамата актьори предложили на всеки капуцин храна. 

Когато компаньонът й бил услужлив, маймуната не показвала предпочитания от кой да приеме наградата. Но когато компаньонът отказвал да помага, маймуната по-често взимала храна от страдалеца. 

Екипът проучил и отношението на капуцините към честността. В теста двама актьори започвали да играят всеки с по три топки. Към актьор Б се отправяло молба за топките и той давал и трите. След това актьор Б искал топки от А, като А или давал три топки обратно или не давал нито една. Накрая двамата актьори предлагали на маймуната награда. Маймуните нямали предпочитания когато актьор А е връщал трите топки, но са избирали актьор Б по-често когато А не е връщал топките.

Накрая учените тествали дали кучетата предпочитат хора, които помагат на техните собственици. Всеки собственик се опитвал да отвори контейнер и след това го показвал на единия от двамата актьори. Този актьор или помагал или отказвал да го стори, докато другият оставал пасивен. Тогава двамата актьори предлагали на кучето награда и то избирало между тях. Кучетата нямали предпочитания когато първият актьор помагал на техния собственик, но били по-склонни да избират пасивния актьор когато първия отказвал да окаже помощ. 

Емоционален отговор

Според психологът Джеймс Андерсън (James Anderson) резултатите показват, че маймуните и кучетата извършват социални оценки по подобен на децата начин. "Ако някой се държи антисоциално, те вероятно получават някакъв вид емоционална реакция на това", обяснява ученият. 

Маймуните в диво състояние вероятно използват същия процес на взимане на решение относно това с кой член на тяхната група могат да си сътрудничат, обяснява приматологът Франс де Ваал (Frans de Waal) от Университета Еймъри, Джорджия (Emory University), пред Newscientist. "Шансовете са в това, че ако тези животни могат да определят тенденции за сътрудничество с хората актьори, то те също така могат да го сторят и със своите събратя", добавя Де Ваал, който е проучвал при животните темата за първоизночника на човешкия морал

Дългата връзка между кучетата и човека означава, че последните са еволюирали да бъдат извънредно чувствителни към нашето поведение. И нашето собствено усещане за морал може дори да има корени на тези видове примитивни оценки на другите. 

"Смятам, че при хората има тази базисна чувствителност към антосициалното поведение на другите. Но след това, чрез порастването, втълпяването и обучението, тя се развива в морал в пълния смисъл на думата", обяснява Андерсън. 

Възможността да се правят оценки на другите може да подпомогне стабилизирането на сложни социални системи, като позволява на индивидите да изключват лошите социални партньори, обяснява и Кайли Хамлин (Kiley Hamlin) от Университета Британска Колумбия, Канада (University of British Columbia). "Това изключване не само означава, че индивидите, които правят социални оценки, могат самите те да избягват вредни социални взаимодействия, но и може на първо място да служи да обезкуражава индивиди да се държат лошо, тъй като вероятно те не искат да бъдат изключени от социалната система", коментира още Хамлин. 

Де Ваал пък вижда силна връзка между морала и репутацията. "Човешкият морал е базиран доста върху репутацията, тъй като защо да се опитвате да бъдете добър, ако никой не го е грижа?", смята той. "Не мисля, че може да се заключи, че маймуните са морални същества, но "оценката на имиджа", както понякога наричат изграждането на репутацията, предоставя важен ключов механизъм", заключава Де Ваал.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21272

2

Гароне

14.02 2017 в 16:13

Даже по-добре от хората преценяват.