08 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

НАСА възкресява форми на живот на 50 000 години, открити в "Кристалната пещера" (видео)

Микробите са най-старите съживени досега от класа на екстремофилите

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 20 февруари 2017 в 09:00 60370

Специалисти на НАСА са извлекли микроби от кристали от пещерата Найка в Мексико.

Възрастта на организмите е между 10 и 50 хиляди години.

А учените са успели да ги съживят. Този факт подкрепя идеята, че други форми на живот могат да процъфтяват във враждебната среда на други планети.

Тези микроби, класифицирани като екстремофили, виреят в условия на пръв поглед невъзможни, пише ВВС.

Намиращата се дълбоко под земята пещера близо до град Найка е изпълнена с гигантски, фантастично изглеждащи кристали от минерала селенит (разновидност на гипса).

Пещерата интригува учените, търсещи екстремофили - микроби, които могат да живеят и се размножават в екстремни условия на околната среда.

Около 100 различни микроби са открити в кристалите. От тях 90% са невиждани досега. И са върнати към живот в лабораторни условия.

"Други твърдят също, че са връщали към живот древни организми, но в този случай тези организми са изключително необичайни, те не приличат на нищо от известната на учените генетична база данни," - заяви Пенелопе Бостън (Penelope Boston), директор на Института по Астробиология на НАСА в Мофет Фийлд, Калифорния, по време на годишната среща на Американската асоциация за развитие на науката (American Association for the Advancement of Science - AAAS).

Организмите в пещерата са еволюирали да се хранят на сулфиди, желязо, манган или меден оксид.

Изследователят Марио Корсалини (Mario Corsalini) стои пред гигантска кристална гипсова розетка в пещерата Найка в Чихуахуа, Мексико . Снимка: Penelope Boston.

В Кристалната пещера е доста горещо (40-60°С) и влажно. При липса на светлина, всяка форма на живот се поддържа от хемосинтеза - процеса на образуване от бактериите на органична материя от въглероден диоксид с помощта на енергията, произведена от окисляването на неорганични съединения. Според изследователите, тяхното откритие е отличен пример, който демонстрира способността на микробите да се адаптират към най-неблагоприятните условия.

Въпреки трудната обстановка, д-р Бостън описва пещерата като "красива до сълзи".

Мината Найка в мексиканския щат Чихуахуа притежава едни от най-големите открити някога естествени кристали. Тези образувания са дълги повече от 30 метра.

Снимка: Penelope Boston.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.