02 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На 17 август 1601 г. е роден великият математик Пиер дьо Ферма (видео)

| На този ден 17 август 405640
Снимка: wikimedia

На 17 август 1601 г. е роден Пиер дьо Ферма - велик математик, един от създателите на аналитичната геометрия, математическия анализ, теорията на вероятностите и теорията на числата.

Роденият в семейство на богат търговец и учителка по математика, Пиер дьо Ферма получава диплома по право. С математика се е занимавал единствено като хоби. Но остава в историята със Великата си теорема (наричана още Последна теорема на Ферма). 

Уравнението xn+yn=zn няма решение в положителни цели числа при n>2.

Той я записва набързо в полето на "Аритметика" на Диофант. Полето било малко и доказателството не се събрало. Така поне твърдял Ферма. Но повече от 350 години най-добрите умове на планетата търсят това доказателство.

Леонард Ойлер я доказва, но за частни случаи. Други блъфират. През 1927 г., известният математик Давид Хилберт, излитайки да чете лекция в Института Лоренц, по-рано телеграфирал, че темата ще бъде: "Доказателството за последната теорема на Ферма". След като безопасно е долетял, прочел напълно различна лекция. Мислел си е, че ако самолетът се разбие, всички ще предполагат, че е доказал теоремата на Ферма.

Френската академия се отчаяла дотолкова, че спряла да разглежда доказателствата. 

Едва през 1993 Андрю Уайлс, ръководител на катедрата по математика в университета в Принстън, заявява, че има доказателство на теоремата. То обаче се оказва погрешно. След двугодишни усилия грешката е поправена, но доказателството е много сложно и проверката му е по силите на много малък брой математици. Доказателството е прието окончателно през 1996 година и се съдържа в 200 страници. Вероятно не това доказателството е имал предвид Ферма, защото по негово време такъв математически апарат не е съществувал.

Въпреки това, в чест на доказателството, забавило се 350 години, през 2000 г. е поставен мюзикъл на Джошуа Розенблум "Последното танго на Ферма" (Fermat's Last Tango). Главни герои са Ферма и Уайлс, а също и X, Y и Z.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.