Най-старото дърво в Европа е на 1230 години и още расте

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 юни 2018 в 00:28 10932 0

Кредит Gianluca Piovesan

Запознайте се с Италус - 1 230-годишно борово дърво от Италия, което наскоро стана най-старото научно датирано дърво в Европа.

Кацнал високо на скала в южната част на Италия, бялото като кост дърво е свидетел как Ренесансът идва и си отива, вижда опустошенията на десетки войни и живота и смъртта на хиляди по-малко устойчиви организми по скалните склонове наоколо, разказва Live Science.

Дървото, наречено Италус (Italus), е видяло много. То е на около 1 230 години.

Италус е от вида Pinus heldreichii (черна мура, босненски бор, бор на Хелдрих) и се смята за най-старото научно потвърдено дърво в Европа, според нова статия, публикувана наскоро в списание Ecology.

Величествената мура е открита в древна горичка сред няколко други хилядолетни дървета в италианския национален парк "Полино", южно от Неапол. 

Италус отнема титлата "най-старо дърво в Европа" от черна мура в Гърция, известна като Адонис, която е на 1077 години, изследвана през 2016 г.

За разлика от Адонис обаче възрастта на Италус не можеше толкова лесно да се определи с просто броене на пръстени - вътрешността на старата мура е прекалено променена с възрастта, за да може ясно да се разчете.

"Вътрешната част на дървото е като прах - никога не сме виждали нещо подобно", заяви пред National Geographic съавторът Алфредо Ди Филипо (Alfredo Di Filippo), професор в Университета "Тусиа" във Витербо, Италия. "Липсваше поне 20 сантиметра дървесина, което представлява много години".

За да определят тези изчезнали години, изследователите вземат проби за радиоактивно датиране от откритите корени на дървото, за да определят кога е поникнало. Те също така сравняват броя на дървените пръстени на корените на мурата и останалата част от ствола, които растат с различни темпове, но все пак могат да дадат някаква информация за възрастта.

С тези методи, екипът изчислява, че първият пръстен на Италус се е образувал през 789 г. от н.е., което го прави около 1 230 години. (Италус е поникнал в зората на Българската държава, по времето на кан Кардам). И докато очуканата сърцевина на дървото показва, че дървото явно е преминало през редица сътресения и повреди в последните 1200 години, пръстените са започнали да растат отново през последните няколко десетилетия, пишат изследователите. Италус може да доживее и до 1300 г.

Група стари черни мури на билото на италианския национален парк Полино, където изследователите са открили най-старото дърво в Европа. Gianluca Piovesan

Макар Италус да е най-старото научно потвърдено дърво в Европа, има много други дървета по целия континент, за които се смята, че са на повече години от него, но все още не са проучени с такава строгост. Например за един тис в Уелс се смята, че между 1500 и 5000 години, ноне може да бъде датиран точно чрез анализ на дървесните пръстени заради влошеното си състоянеи. Огромно дъбово дърво, наречено Kongeegen (или "царски дъб") в кралската ловна гора на Дания се смята, че е на възраст между 1500 и 2000 години, но също трябва да бъде научно потвърдено.

Байкушевата мура в Пирин.

Нашата Байкушева мура се оценява на повече от 1300 години, т.е. съвременник на основателя на България, хан Аспарух, но също нейната възраст не е научно подтвърдена.

Възрастта на живи дървета може да се определи без да се отсичат, а като се изваждат такива тънки образци от дърво (Снимка: geo.arizona.edu и medias.obs-mip.fr)

Според авторите на новата статия, техният метод за комбиниране на въглеродно датиране и броене на пръстени може потенциално да се използва за изчисляване на по-точни дати и за други древни дървета.

Но кое е най-старото дърво в света? Това е безимено борово дърво (Balfourianae) в Белите планини на Калифорния. Дървото е на повече от 5000 години, което го прави по-старо от по-известното, на около 4800 годишна възраст, наречена "Матусал".

Най-старото дърво в света засега е вид дълговечен бор Pinus longaeva, който расте в Белите планини, Калифорния. Това вековно дърво е 5065 години. То е родено близо 500 години преди построяването на Голямата пирамида в Гиза, която датира от 2560 г. пр.н.е.. Неговият ствол е усукан от вятър, студ и суша - температурата там е около -25 ° C през зимата и пада по-малко от 300 мм дъжд годишно в тази област - и в този суров климат то е издържало в продължение на векове (снимка: Rick Goldwaser).

Старият Тико

Между другото в Швеция расте дърво от вида норвежки смърч на 9 560 години, наречен "Старият Тико", и се счита за най-старото дърво в света, принадлежащо към клонална колония, т.е. група от генетично идентични дървета, които споделят една и съща коренова система, но създават нови стволове и клонове през хилядолетията. Възрастта на дървото се определя от въглеродното датиране на генетично съвпадащ растителен материал, събран от дървото, тъй като дендрохронологията би причинила щети. Самият ствол се оценява само на няколко стотин години, но растението е оцеляло много по-дълго поради процес, при който клонът влиза в контакт със земята и покълват нови корени или вегетативно клониране - когато стволът умира, но кореновата система все още е жива и може да поникне нов ствол.

За Старият Тикко се смята, че е единственият оцелял ствол на древната шведска клонална колония.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !