Намериха най-голямата подводна пещера в света. Пълна е с тайни на маите (видео, снимки)

Снимките са ефектни

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 януари 2018 в 00:10 21679 1

Кредит Herbert Meyrl/GAM

След 10 месеца интензивно изследване мексикански учени откриха най-голямата подводна пещерна система, дълга впечатляващите 347 километра.

Този разклонен потънал лабиринт не е просто природен феномен, но също така и важна археологическа находка, която може да разкрие изгубените тайни на древната цивилизация на маите, съобщи ScienceAlert.

Пещерната система, наречена Сак Актун (Sac Actun), се намира недалеч от морския курорт Тулум, Мексико, уточнява ZMEScience.

Откритието е направено от екип от водолази, намерили връзка между две подводни пещери в източната част на Мексико.

"Тази огромна пещера представлява най-важният потопен археологически обект в света", коментира подводния археолог Гилермо де Анда (Guillermo de Anda) от Националния институт по антропология и история на Мексико.

"Тук има повече от сто археологически артефакта, сред които са свидетелства за първите заселници на Америка, както и за изчезналата фауна и разбира се, на културата на маите".

GAM

Преди това Сак Актун бе измерена 263 км, но сега учени, работещи по проекта Great Maya Aquifer Project (GAM) - занимаващ се с опазване на подпочвените води на полуостров Юкатан - откриват, че системата пещери свързана с 83-километровата система Дос охос (Dos Ojos - "Две очи"). Така цялата система става общо 347 км.

Връзката между двете пещерни системи е идентифицирана след като спелеолозите прекарват месец, обикаляйки сложния лабиринт от подводни проходи.

Карта на областта на връзката между районите на Nohoch Нее Chich и Dos Ojos. Картография: Peter Sprouse.

Подобно на по-голямата част от пещерни системи на планетата, Сак Актун е издълбана във варовикови скали. Това карстова структура се образува, когато кисела вода започне да прониква от повърхността на скалата през пукнатини и цепнатини. С течение на времето тези пукнатини стават все по-големи и по-големи, докато не се превърнат в пещери.

Тъй като в района на Юкатан, където се намира системата на Сак Актун, подпочвените води се събират в подземни реки, пещерите често са много дълги. Регионът е място на 358 подводни пещерни системи, представляващи общо 1 400 км наводнени проходи, скрити под повърхността.

GAM

Много хора знаят за прочутите пирамиди на маите и други културни забележителности. Но по-малко известен факт е, че градовете на маите са построени върху обширна мрежа от кладенци, свързани с подпочвените води, известни като сеноте. Някои от тези сеноте са имали религиозно значение за маите, както и техните потомци.

"Това ни позволява да оценим много по-ясно как са се появили местата на поклонение и в крайна сметка най-големите населени места на доколумбовото население", заяви Гилермо де Анда, режисьор, подводен археолог и ръководител на екипа на Great Maya Aquifer, пред Reuters..

Както се вижда на кадрите във видеото и снимките на изследователите несметни количества консервирани артефакти от епохата на маите и човешки останки са само чакат да бъдат открити и анализирани в тази безпрецедентна система пещери.

Herbert Meyrl/GAM

GAM

В крайна сметка последиците за науката могат да бъдат също толкова огромни, колкото и самата пещера.

"Ние записахме повече от 100 археологически елементи - останки на изчезнали фауна, ранните хора, археология на маите, керамика и погребения на маите", заяви де Анда пред мексиканските медии.

"Това е един тунел на времето, което ви пренася на едно място преди 10000 - 12000 години".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6506

1

andonoff

20.01 2018 в 18:57

Проектът се казва Gran Acuifero Maya (GAM).
GoPro имат няколко по-дълги клипа за тези подводни пещери - https://www.youtube.com/watch?v=FuemEm39O5s