Назална ваксина срещу Алцхаймер влиза в изпитване фаза 1

Ваня Милева Последна промяна на 26 ноември 2021 в 00:01 11989 0

Кредит Pixabay

Започва ново изпитване фаза 1 на назална ваксина срещу болестта на Алцхаймер. Учените са използвали ваксината с успех върху мишки, модифицирани да симулират някои от характеристиките на болестта на Алцхаймер.

Ако новото проучване покаже, че ваксината е безопасна при хората, по-нататъшни проучвания ще проверят дали е ефективна и за хората.

Болестта на Алцхаймер е невродегенеративно състояние и най-често вид деменция.

Хората с това заболяване обикновено развиват симптомите след 60-годишна възраст. Болестта на Алцхаймер се характеризира с прогресивна загуба на когнитивно функциониране и когато е най-тежко, човек може да не е в състояние да реагира на света около себе си.

През 2015 година броят на болните от болестта на Алцхаймер по света е около 29,8 милиона и това е шестата водеща причина за смърт при възрастни.

Понастоящем няма лек за болестта на Алцхаймер и лечението обикновено се фокусира върху това да помогне на хората да управляват симптомите му.

„Забележителен крайъгълен камък“?

Учени от болницата Brigham and Women's Hospital в Бостън сега започват клинично изпитване фаза 1, за да видят дали едно потенциално лечение може да бъде безопасно за хората.

Преди това екипът показва, че назалната ваксина може да предотврати и лекува болестта в миши модел, който симулира болестта на Алцхаймер. Тези проучвания са публикувани през 2005, 2008 и 2012 г.

Д-р Хауърд Уайнер (Howard L. Weiner), ръководител на изследванията и съдиректор на Центъра за неврологични заболявания към болницата, заявява:

„Стартирането на първото изпитване на назална ваксина срещу Алцхаймер при хора е забележителен крайъгълен камък.“

„През последните 2 десетилетия ние натрупахме предклинични доказателства, предполагащи потенциала на тази назална ваксина за болестта на Алцхаймер. Ако клиничните изпитвания при хора покажат, че ваксината е безопасна и ефективна, това може да представлява нетоксично лечение за хора с болестта на Алцхаймер, а също така може да се приложи рано, за да помогне за предотвратяване на болестта на Алцхаймер при хора в риск“, отбелязва д-р Уайнер.

Ваксината използва адювант Protollin за засилване на имунната система. Като част от други лечения, той е доказано безопасен при хората.

Учените се надяват, че ваксината ще активира белите кръвни клетки, разположени в лимфните възли на шията, стимулирайки тези имунни клетки да изчистят бета-амилоидните плаки. Учените смятат, че тези амилоидни плаки са ключова причина за симптомите на Алцхаймер.

„Това е нов път за лечение на болестта на Алцхаймер и други невродегенеративни заболявания“, разказва за Medical News Today д-р Оскар Лопес (Oscar Lopez), директор на Центъра за изследване на болестта на Алцхаймер в университета в Питсбърг.

„Механизмът на действие – стимулиране на имунната система – и назалното приложение на съединението правят тази терапия много привлекателна за лечение на болестта на Алцхаймер“, обяснява Лопес.

„Изследователите ще започнат проучване от фаза 1, което обикновено се прави за определяне на подходящата дозировка и фармакокинетика на лекарствата. Ако резултатите са положителни, учените ще могат да продължат напред с проучвания фаза 2 и фаза 3, за да определят ефикасността и безопасността на лечението.

Още е много рано

Въпреки че началото на изпитването от фаза 1 е вълнуващо развитие, все още има много препятствия , dokato seза доказване, че ваксината е безопасно и ефективно лечение.

Проф. Тара Спайръс-Джоунс(Tara Spires-Jones), заместник-директор на Центъра за открития в областта на науките за мозъка в Университета в Единбург – обяснява, че има значителна разлика между миши модели и човешки участници: „При болестта на Алцхаймер имаме лош опит в пренасянето от мишки към хора. Мишките не са перфектни модели”.

 „Това изпитание включва само 16 души и се занимава основно с безопасността. Подобен подход е използван при хората и преди, така че [знаем], че е безопасен в някои популации", отбеляза Спайръс-Джоунс.

„[В процеса обаче] се вземат хора, които са по-възрастни и вечет имат симптоматична болест на Алцхаймер и се използват малки количества от тази ваксина, за да се уверим, че е безопасна за хора с болестта на Алцхаймер. Така че все още е много рано."

„Ако е безопасно за тях, те ще преминат към друг етап от процеса, където ще започнат да проверяват дали е ефективен. Така че засега просто се тества дали това изобщо ще бъде възможно да се използва."

Проф. Спайръс-Джоунс добавя, че проучването има добра обосновка:

„От гледна точка на научната обосновка идеята, че мозъчните имунни клетки участват в развитието на болестта на Алцхаймер, е силна. Този конкретен подход е много общ - той не е насочен към нищо конкретно относно болестта на Алцхаймер - така че дали този общ тласък при хората ще се бори ефективно с болестта на Алцхаймер, не е известно."

„Всъщност може [също] да отиде по грешен път, защото знаем, че клетките на имунната система участват по множество начини на различни етапи на заболяването“, отбеляза тя.

„Така че моят извод от това е, че е вълнуващо, че нещата се движат напред, но трябва да бъдем предпазливи, тъй като е много рано и не сме сигурни дали ще бъде дори безопасно, още по-малко ефективно.“

Време и подход

Проф. Спайръс-Джоунс обяснява, че времето и подходът за насочване на имунния отговор ще бъдат от решаващо значение.

„Имунните клетки отчасти са полезни в мозъка – те изчистват патологиите. И след това, отчасти, те се разболяват и са вредни и отделят токсични вещества и причиняват това възпаление", пояснява Спайръс-Джоунс.

"Но притеснението е, че ако не се насочим конкретно към този имунен отговор в точното време в процеса на заболяването или не го направим по правилния начин, тогава потенциално бихте могли да влошим нещата в мозъка."

„В тази област е обичайно да се появят опасения, че ако се изчисти този амилоиден протеин от мозъка – особено ако е обгражда кръвоносните съдове, където са дегенерирали – може да се причинят малко щети“, отбелязва проф. Спайърс-Джоунс. „Не мисля, че това се случва, защото понижаването на амилоида като цяло е доста безопасно, така че не бих се тревожила прекалено за това.“

„Но това не е конкретно понижаване на амилоида – това е цялостно повишаване на имунитета – и не съм сигурна, че някой все още знае дали глобалното повишаване на имунитета е полезно. Но това беше полезно при мишките."

Източник: Nasal vaccine for Alzheimer's enters phase 1 trial,  Medical News Today

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !