25 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Нобеловите награди за 2016 бяха връчени на церемония в Швеция (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 декември 2016 в 10:04 53200

Девет от 11-те лауреати на Нобелова награда получиха почетни дипломи и златни медали в залата на филхармонията на Стокхолм от ръцете на краля на Швеция Карл XVI Густав.

Официалният канал в YouTube на Нобеловата награда излъчи церемонията (може да я наблюдавате отново). 

Първа бе връчена Нобеловата награда за мир. Тази година тя е за колумбийския президент Хуан Мануел Сантос. Според последната воля на Алфред Нобел наградата за мир, за разлика от другите награди, които носят името му, се приъждат и връчват в Осло, а не в Стокхолм.

Лауреати в областта на физиката станаха Дейвид Тоулес (David J. Thouless) и Дънкан Халдейн (F. Duncan M. Haldane) и Майкъл Костерлиц (Michael Kosterlitz) "за теоретични открития на топологични фазови преходи и топологични фази на материята".

В областта на физиологията и медицината награда спечели японски професор Йошинори Осуми (Yoshinori Ohsumi) за откриването на механизма на автофагията.

Наградата за химия бе присъдена на Жан-Пиер Суваж (Jean-Pierre Sauvage), сър Дж Фрейзър Стодарт (Sir J. Fraser Stoddart) и Бернард Феринга (Bernard L. Feringa) "за проектиране и синтез на молекулярни машини". Учените създадоха молекули, чието движение може да се контролира.

За лауреати за икономически науки през 2016 година бяха обявени Бенгт Холстрьом и Оливър Харт. В официално изявление Нобеловият комитет заяви, че наградата е присъдена за "за заслуги към теорията на контрактите".

Награда за литература получи поетът и музикален изпълнител Боб Дилън "за създаването на нова поетична изразност във великата американска песенна традиция". Той става първият музикант награден с Нобелова награда в историята. В средата на ноември шведската академия съобщи, че Боб Дилън няма да присъства на церемонията. Музикантът изпрати на Нобеловата фондация реч, с която благодари за присъждането на високата награда. На самата церемония по награждаването американската певица и поет Пати Смит изпълни песента на Дилън "A Hard Rains Gonna Fall".


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.